AlgemeenAchtergrond

Nederland terughoudend in controle transgene groente

Nederland controleert nauwelijks of geïmporteerde groente en fruit genetisch gemanipuleerd zijn.

Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) wordt de controle op gemanipuleerde producten vooral gericht op bulkproducten als rijst en mais en niet op groente en fruit. In Duitsland vindt wel controle plaats op basis van steekproeven uit risicovolle gebieden. Zo maakte de Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit vorige week bekend dat het uit labcontrole verboden papaja’s uit de Verenigde Staten had aangetroffen. De papaja was resistent gemaakt tegen het papaja-ringvlekkenvirus (PRSV).

Duitsland vraagt van exporteurs uit Hawaï een certificaat dat het product vrij is van genetische manipulatie. De regionale voedselagentschappen in Duitsland doen daarnaast actief steekproefonderzoek op markten en import.

Volgens een VWA-woordvoerder zit Duitsland er meer bovenop dan Nederland. Voor de VWA is het belangrijk dat de Amerikanen zelf een risicobeoordeling doen van de erkende transgene rassen. De risico’s zijn daardoor beperkt. Dat betekent niet dat de VWA producten toelaat. “Het moet op het certificaat zijn aangegeven dat het transgeenvrij is.”

Beheer
WP Admin