AlgemeenAchtergrond

Nederland stukje groter

Nederland is vandaag officieel 55 vierkante kilometer groter geworden door de aanleg van de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam.

Er is niet zo veel land bijgekomen, maar wel water. Het landoppervlakte van Nederland is onveranderd: ongeveer 41.500 vierkante kilometer. Maar de territoriale wateren zijn uitgebreid tot 7455 vierkante kilometer, becijferde dinsdag Leendert Dorst van de hydrografische dienst van de Koninklijke Marine.

De werkzaamheden aan de Tweede Maasvlakte lopen al een tijdje. Maar het werk is nu zo ver dat een groot deel van de buitenrand van het terrein er ligt. Die kustlijn is daardoor veranderd en daardoor is de buitengrens van de Nederlandse territoriale zee opgeschoven, die 12 zeemijl (een zeemijl is 1852 meter) uit de kust ligt. “Het Nederlandse territorium houdt op bij de grenzen van die territoriale wateren”, aldus Dorst.

De hydrografische dienst heeft een en ander in kaart gebracht. Die nieuwe zeekaart, die de gebiedsuitbreiding pas echt officieel maakt, komt woensdag uit.

Beheer
WP Admin