AlgemeenAchtergrond

Nederland sterke positie in Roemeense AGF-import

Groente en fruit dat van Nederland naar Roemenië geëxporteerd wordt, beslaat circa 30 miljoen euro.

Toch hebben Nederlandse exporteurs een sterke positie in de Roemeense markt, blijkt uit een rapport over de Roemeense groente- en fruitmarkt van het economisch agentschap EVD.

Van een aantal belangrijke producten behoort Nederland tot de top-5 leveranciers. Dat geldt vor aardappelen, uien, kool, sla, kokomkommer, verwerkte groente en importfruit. Bij de invoer van exotisch fruit, komt bijna de helft uit Nederland.

De EVD onderzocht mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven op deze markt. Na drie jaar van Europese steun bij de toetreding tot de Europese Unie is de groente- en fruitketen nog altijd onderontwikkeld. De kwaliteit is laag en de organisatie wordt chaotisch genoemd door de onderzoekers. Kansen liggen er daarom vooral voor kennisinstellingen, technologiebedrijven en toeleveranciers. Bij een aantal grote projecten hebben Nederlandse bedrijven al een goede naam opgebouwd.

De productie in het uitgestrekte land neemt af. In 1989 had Roemenië na Nederland het grootste areaal kassen. Die areaal is sindsdien sterk teruggelopen. Het land is voor 60 procent afhankelijk van import. Nederlandse leveranciers hebben een sterke positie door de hoge kwaliteit. De groei van afzet via supermarkten kan Nederlandse bedrijven helpen de positie uit te bouwen. De EVD wil Nederlandse bedrijven helpen in 2010 in contact te komen met lokale partners.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin