AlgemeenAchtergrond

Nederland fiscaal minder aantrekkelijk

Nederland is gedaald op de ranglijst Paying Taxes, een lijst die de belastingdruk- en systemen voor middelgrote ondernemingen in bijna tweehonderd landen vergelijkt.

De lijst is opgesteld door de Wereldbank en PriceWaterhouseCoopers (PwC). Nederland zakte van de 30e naar de 33e plaats, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde studie.

“Ondanks een aantal belastinghervormingen”, aldus PwC. Middelgrote Nederlandse bedrijven zijn wel minder tijd kwijt met het naleven van de regels dan vorig jaar. “Maar een aantal andere landen hebben hun administratieve lasten verlicht.” Het aantal belastingbetalingen bleef in Nederland gelijk, de totale belastingdruk nam licht toe. “Daardoor heeft Nederland de stijgende lijn van de laatste drie jaar niet weten vast te houden.”

Een middelgrote Nederlandse onderneming was vorig jaar gemiddeld 164 uur kwijt aan de naleving van fiscale regels, 16 uur minder dan het jaar ervoor. Volgens de studie zijn bedrijven in zestig landen minder tijd kwijt, waaronder veel West- en Noord-Europese landen zoals België, Frankrijk, Luxemburg en Zweden.

Beheer
WP Admin