AlgemeenAchtergrond

NAV: sterk Avebe in belang van hele akkerbouw

De hele Nederlandse akkerbouw heeft groot belang bij een goed draaiend Avebe.

Als het aardappelzetmeelconcern sterk zou afslanken, is de kans groot dat er meer consumptieaardappelen worden geteeld. Dat drukt de aardappelprijs, stelt voorzitter Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

Avebe wil vanaf de oogst van 2012 de vaste aanvoer van zetmeelaardappelen 20 procent beperken ten opzichte van de aanvoer van vorig boekjaar. Ook wil Avebe meer nadruk leggen op het vermarkten van producten met meer toegevoegde waarde. Vanaf de oogst van 2012 vervalt de EU-evenwichtstoeslag voor Avebe. Ook vervalt dan de koppeling tussen de teelt en de EU-toeslagen.

De Jong hoopt dat Avebe de juiste maatregelen treft. “Dit jaar is bijna 47.000 hectare zetmeelaardappelen geteeld. Als de aanvoer 20 procent krimpt, komt er 9.400 hectare land vrij waarvan op een deel consumptieaardappelen geteeld kunnen worden. Er zijn weinig andere alternatieven. De teeltuitbreiding drukt de aardappelprijs. Daar heeft de hele Nederlandse akkerbouw last van.”

De Jong denkt dat Avebe de juiste maatregelen neemt. “De afzet moet gericht worden op een hogere toegevoegde waarde. Anders kan het concern niet concurreren met het goedkopere graanzetmeel. Avebe komt wel laat met de plannen. Een aantal jaren geleden was al duidelijk dat het Europese landbouwbeleid zou veranderen. Ik merk nog steeds dat sommige telers denken er wel een overgangstermijn komt zodat de klap minder hard aankomt. Maar ik zou daar niet op rekenen.”

Het onderzoeksinstituut PPO-WUR doet al jaren onderzoek naar de teelt van andere gewassen in de Veenkoloniën naast zetmeelaardappelen en bieten, zegt onderzoeker Klaas Wijnholds. “We onderzoeken bijvoorbeeld de teelt van energiegewassen, zoals mais en bieten. Ook hebben we een proef liggen met hennep, waarbij de hennep wordt gebruikt voor hoogwaardige toepassingen. Maar een vervangend gewas heb je niet zo maar.”

Beheer
WP Admin