AlgemeenAchtergrond

NAV pleit voor Europees instituut voor de voedselketen

Er moet een Europees instituut komen dat zorgt voor transparantie en machtsregulering in de hele voedselketen.

Dat vindt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). De Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMA) richt éénzijdig op de consumentenbelangen en de relatie tussen supermarkten en consumenten, zegt NAV-voorzitter Teun de Jong. “De NMA neemt de belangen van boeren en tuinders nauwelijks serieus.”

De NMA heeft onlangs onderzoek gedaan naar de voedselketen. Het blijkt dat de supermarkten van 2005 tot en met 2008 de hoogste marges realiseerden in de voedselketen. De Jong: “De prijs van de supermarkt is vaak een veelvoud van de prijs die boeren en tuinders ontvangen.”

De NAV pleit voor andere mededingingsregels. De Jong: “Producenten mogen zich nu nauwelijks bundelen, terwijl dat bij de inkoop wel zo is. Die onevenwichtigheid moet uit de huidige regelgeving, zodat de primaire producenten een gelijkwaardige positie krijgen in de voedselketen.”

De Jong pleit ook voor meer transparantie. “Wij willen dat een Europees instituut wordt opgericht dat de prijzen en marges in de voedselketen monitoort. Dat zorgt voor transparantie.”

De NAV streeft niet naar monopolieposities voor telers, zegt De Jong. “Maar aan de inkoopkant in de voedselketen is nu wel sprake van monopolievorming. Telers moeten hun belangen beter kunnen bundelen om een gelijkwaardige partij in de keten te zijn. Telers willen ook wat verdienen.”

Beheer
WP Admin