AkkerbouwAchtergrond

Natte plek? Rooibek omhoog!

Oogst 2011 is zwaar: houd het hoofd koel, maar zet nooit het verstand op nul.

Het hoort erbij. Dat zegt men vaak. Jazeker, het hoort erbij in de akkerbouw. Maar zo nat als het deze oogstperiode is, is het zelden. Voor de graanoogst begon was het al nat. En nu, weken later, is het nog veel natter. De planning van elke akkerbouwer ligt overhoop. Bedrijven met veel rooivruchten moeten als ze pech hebben tegelijk uien, aardappelen en bieten rooien. De spanning loopt op. Er moet de komende weken enorm veel werk verricht worden en de herinneringen aan 2010 zijn nog vers.
Ook al lijkt het makkelijker gezegd dan gedaan, het is belangrijk om juist nu het hoofd koel te houden. De situatie in het veld vraagt een goede voorbereiding. Waar de teler normaal vaak eerst de moeilijke percelen oogst, kan hij nu kiezen om eerst snel veel tonnen te halen. Bunders maken. En natuurlijk wachten akkerbouwers niet op de ideale omstandigheden: die komen waarschijnlijk niet. Dus het moet maar zoals het gaat. Maar nooit met het verstand op nul!
Er komen steeds meer geluiden van rot in aardappelen, ook de kwaliteit van uien gaat achteruit. Het laatste waar een teler nu, na alle nattigheid en lage prijzen op zit te wachten, zijn bewaarproblemen. Maar die lage prijzen maken het oogsten ook weer gemakkelijker. Want zodra er slechte plekken in de uien of aardappelen zitten, kan de bek omhoog. Geen risico nemen met rot. Laat liever een paar kilo extra op het land liggen, die leveren toch weinig op. Voor de uien geldt hetzelfde, de prijsverwachtingen zijn voorlopig slecht. Lang bewaren geeft geen garantie voor betere prijzen.
Maar een akkerbouwer die lang kán bewaren, houdt de keuze in eigen hand. Dat is altijd beter dan gedwongen moeten afleveren wegens bewaarproblemen. Zet in het veld vóór het rooien al een streep in het land waar de bek omhoog moet. Trek desnoods de cultivator door slechte plekken. Anders gaat gauw te veel rot mee. Bewaarproblemen zijn niet alleen economisch vervelend, maar vooral emotioneel zwaar. Zeker in een jaar als dit.

Beheer
WP Admin