AlgemeenAchtergrond

Naar winst met Wakker Dier

Wakker dier en de boeren hebben dezelfde wensen. Maar dat gaat wel veranderen.

Het noemen van de naam Wakker Dier zal bij velen een allergische reactie teweegbrengen. Toch verdient deze organisatie lof. Met relatief weinig kosten en creatieve reclamespotjes dwong ze retailers hun beleid te wijzigen. Zo verdwenen de kooieieren uit de Nederlandse schappen. Daardoor was onze pluimveehouderij al grotendeels van de kooien af toen Duitsland begin 2010 pas startte met omschakelen. Er is nooit zo veel verdiend als toen, de eierprijs piekte rond 11 cent.

De varkenssector heeft zeker baat gehad van de spots rond onverdoofd castreren. Ja, de sector was er toen zelf allang mee bezig en voelde zich erdoor in zijn kruis getast. De PVE startten zelfs een rechtszaak. Maar die actie van Wakker Dier leidde uiteindelijk wel tot versneld doorvoeren van verandering. Duitsland en Denemarken beginnen daar nu pas mee, de Nederlandse sector staat twee jaar op voorsprong.

Wakker Dier deed iets wat de bestuurders niet lukte. Het maakte de burger bewust van het effect van goedkoop vlees. ‘Boer verdient niks, welzijnsinvesteringen onmogelijk, burger weet waarmee je bezig bent’. Kijk nu eens. Kiloknallers willen van dat imago af, het vlees wordt 50 cent tot €1 per kilo duurder aangeboden dan een jaar geleden. Een deel ervan vloeit naar de varkenshouders. Laten we wel zijn, een prijs van rond €1,60 per kilo is absoluut gezien hoog. Helaas is het voer ook duur, dus blijft er niks over. Maar als je nu de reguliere €1,15-1,30 beurde, was het leed niet te overzien.

Brandveiligheid was nooit een item bij de bouw van stallen. Dat is het nu wel, na acties van Wakker Dier.
Moeten varkenshouders collectief lid worden nu deze club zo veel oplevert? Nee, dat is net een stap te ver. De doelen van de organisatie en de boeren zijn nu nog verenigbaar: burgers moeten meer betalen zodat boeren geld verdienen en investeren in dierenwelzijn. Maar de organisatie staat een veel kleinschaliger varkenshouderij voor dan we nu hebben, en dat is een stap te ver.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin