AlgemeenOpinie

Mooi gebaar

In een van de vorige columns heb ik nogal geklaagd over de Nederlandse voedselkwaliteit. Daarbij blikte ik verwachtingsvol vooruit naar mijn vakantie in een land waar meer geld wordt uitgegeven aan voedsel. Dat heeft heel wat reacties opgeleverd.

De leukste reactie op de site van het Agrarisch Dagblad was: “ach, Willem, op vakantie smaakt altijd alles beter”. Daar zit natuurlijk wel iets in: de omstandigheden bepalen vaak het genot van drank en voedsel. Toch moet ik intussen erkennen dat groente en aardappels in het vakantieland ook niet meer zijn wat ze waren. Dat kon ik dan nog wel constateren (terwijl de omstandigheden toch niet onprettig waren): de Fransen stevenen af op ons kwaliteitsniveau. Jammer. Een rechtstreekse reactie kreeg ik van onze bakker, die zich afvroeg of het nog wel zin had om de volgende ochtend brood te gaan bakken, als er toch zoveel kritiek op voedselkwaliteit is. Over deze inzinking is hij intussen heen, en hij gaat voort met het produceren van zijn voortreffelijk brood.

Onze bakker gaf mij ook een tip voor het verkrijgen van lekkere aardappels: een hobbyboer in de omgeving. Let wel: geen professional. Daar gaan we maar eens achteraan. De nuttigste reactie ontving ik van The Greenery: vanmorgen stond een grote doos met eikenbladsla en lollo rosso op mijn bureau. Kijk, dat is nou eens een mooi gebaar: laat maar zien dat het verhaal niet klopt. En ik moet zeggen: het ziet er voortreffelijk uit. Exportkwaliteit. Een smaaktest volgt nog, maar ik ben zeer hoopvol gestemd. Intussen ben ik wel benieuwd wat Nederlandse telers bedoelen als ze over ‘kwaliteit’ van bijvoorbeeld peen of uien spreken. Bedoelt men dan zaken als ziekteresistentie, uiterlijk, houdbaarheid, groeisnelheid, opbrengst? Of speelt ‘smaak’ daarbij ook een rol? De reactie van The Greenery is tot nu toe wel uniek. Waar blijven de vleesproducenten, aardappelhandelaren, fruitimporteurs en – want ook daar heb ik veel kritiek op – de Porschedealer?

Beheer
WP Admin