AlgemeenNieuws

Monsanto wint zaak tegen biologische boeren

St. Louis – Monsanto mag agrariërs aanklagen als het bedrijf meent dat zij het patentrecht overtreden. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank in hoger beroep bepaald, ook omdat Monsanto heeft beloofd agrariërs niet te aan te klagen als duidelijk is dat de gepatenteerde genen per ongeluk op het betreffende bedrijf zijn terechtgekomen.

De uitspraak bevestigt een oordeel van een lagere rechtbank. Monsanto klaagt agrariërs niet aan wanneer minder dan 1 procent van het aangetroffen zaad transgene varianten van Monsanto betreft. De uitspraak leidde volgens Amerikaanse media tot luid applaus van vertegenwoordigers van Monsanto, dat transgene soja, mais en katoen maakt – meestal gewassen die tegen beschermingsmiddel Roundup kunnen.

Monsanto klaagde tussen 1997 en 2010 144 agrariërs aan voor overtreding van zijn patenten . De rechtszaak was aangezwengeld door vijftig biologische boeren en enkele organisaties, waaronder het Center for Food Safety (CFS). De uitspraak is bindend maar de betrokkenen zullen volgens het CFS toch op enige wijze weer juridische stappen zetten.

De boeren zien zich gesterkt door een recente zaak waarbij niet toegelaten transgene tarwe is aangetroffen bij een boer in de staat Oregon. Monsanto noemt de boeren hypocriet, omdat ze als biologische boeren vrijwel onmogelijk meer dan 1 procent “vervuiling” met transgeen zaad kunnen verklaren als ongeluk. Net als in Europa geldt in de VS dat tussen biologische en gangbare percelen gepaste afstand wordt bewaard.

Monsanto won in mei bij het hooggerechtshof een zaak tegen de boer Vernon Bowman (75) uit de staat Indiana. Bowman kocht geen sojazaad bij een officiële dealer, maar ‘tweedehandszaad’ dat bij de teelt vrijkwam te gebruiken. Bowman moet 84.456 dollar betalen aan Monsanto.

Beheer
WP Admin