AkkerbouwNieuws

Monsanto wint cruciale patentzaak

Washington – Monsanto heeft een voor zaadproducenten essentiële zaak gewonnen. Het Amerikaanse hooggerechtshof besloot unaniem dat de boer Vernon Bowman (75) uit de staat Indiana het patentrecht overtrad door geen sojazaad te kopen bij een officiële dealer, maar “tweedehandszaad” dat bij de teelt vrijkwam te gebruiken. Bowman moet 84.456 dollar betalen aan Monsanto.

Opperrechter Elena Kagan stelt in een verklaring namens het hof dat boeren geen gepatenteerd zaad mogen reproduceren door zaad dat bij de teelt vrijkomt later opnieuw in te zaaien. Wanneer het wel toegestaan zou zijn, zou de waarde van een patent sterk afnemen al na de eerste verkoop van een product waarin de uitvinding is verwerkt. Volgens Kagan zou het leiden tot “minder stimulans voor innovatie dan het congres wenst”. In de VS is het hooggerechtshof meer dan in Europa politiek. Het congres bestaat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

De advocaat van Bowman, Mark Walters, stelt dat 95 procent van de sojatelers in de VS blijkbaar “wetsovertreders” zijn. Met name kleinschalig werkende boeren vinden het volgens Walters al vele decennia zo niet honderden jaren gewoon zaad dat vrijkomt bij de teelt te hergebruiken. De uitspraak zegt volgens Walters bovendien niks over een situatie waarbij onvermijdelijk of per ongeluk zaad wordt vermeerderd.

Bowman bewerkt meer dan 40 jaar dezelfde grond in het Zuidwesten van Indiana. Bowman hoopte in 1999 geld te besparen door generiek zaad te kopen van een graanhandelsbedrijf. Het zaad kon niet worden geïdentificeerd als uitgerust met Roundup Ready technologie van Monsanto, die de plant tegen herbiciden bestand maakt. Het betrof sojavan de tweede generatie, aldus Bowman, en dus niet het originele zaad zoals wordt verkocht door dealers. De oogst was succesvol en Bowman bewaarde het zaad voor het volgende jaar, en werd in 2007 door Monsanto aangeklaagd.

Beheer
WP Admin