AlgemeenAchtergrond

Monsanto verhoogt winstverwachting, koers omhoog

Monsanto begon het jaar met een forse stijging van de koers; plus 3,6 procent ten opzichte van de vorige week.

De producent van zaaizaad en bestrijdingsmiddelen paste de verwachtingen voor het lopende boekjaar naar boven bij.

De resultaten in het eerste kwartaal waren beter dan analisten verwachten. In het kielzog van Monsanto ging ook de koers van Syngenta  mee omhoog, plus 3,4 procent noteerde de Zwitserse branchegenoot. Daarmee hebben de beide multinationals in een week tijd al 10 procent van de koerswinst in geheel 2012 gerealiseerd.

Precies omgekeerd verging het de Ierse Kerry Group. Over heel 2012 had het nog een koerswinst van ruim 40 procent. In de eerste week van 2013 daalde de koers met 4,3 procent. En belangrijke oorzaak is het ‘verkoopadvies’ van de Deutsche Bank. Ook Associated British Food (ABF) noteerde over 2012 een koerswinst van meer dan 40 procent. Afgelopen week noteerde ABF de op een na grootste koersdaling met 2,8 procent.

In de eerste week van 2013 is het aantal stijgers overigens opnieuw groter dan het aantal dalers. Bij de winnaars zijn ook concerns die in 2012 nog een flinke veer moesten laten. Daaronder fruitmultinational Dole (plus 2,1 procent) en vleesconcerns Smithfield Foods en Tyson Foods met stijgingen van respectievelijk 1,6 en 1,5 procent.

Levensmiddelengigant Nestlé noteerde een plus van 1,8 procent. Het Zwitserse concern is bezig met de verkoop van een deel van de activiteiten in Latijns-Amerika volgens Persbureau Bloomberg. Dat is nodig om toestemming te krijgen voor de overname van voedingsactiviteiten van Pfizer. Nestlé betaalde daarvoor 12 miljard dollar en wil naar verluidt activiteiten met een waarde van circa 1 miljard dollar verkopen. Als een van de potentiële kopers voor een deel van de activiteiten, waaronder babyvoeding in Mexico wordt het Franse Danone genoemd.

Beheer
WP Admin