AlgemeenAchtergrond

Monsanto maakt met Roundup comeback op beurs

Het vertrouwen in de beurs houdt deze week stand, vooral door het uitblijven van teleurstellend nieuws over de Amerikaanse economie en de eurozone. Op de Agd-Index valt de herrijzenis van het aandeel Monsanto op.

Lang zat de Amerikaanse producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen in de hoek waar de klappen vielen. Het aandeel eindigde woensdag op een waarde van $ 74,79 (€ 52,23) het hoogste niveau sinds 14 februari.

Monsanto ziet eigenlijk al enkele jaren de winsten teruglopen omdat de prijs voor de herbicide Roundup fors tegenviel. Chinese concurrentie speelde Monsanto parten. Analisten zien echter een doorbraak voor Monsanto op verschillende fronten. Door Monsanto wordt met Roundup weer wat geld verdiend. En de omzet van de divisie die agrochemicaliën maakt, is meer dan 50 procent gestegen tot 655 miljoen euro.

De afzet van zaaigoed in groeimarkt Brazilië verloopt beter dan verwacht, terwijl Amerikaanse boeren volgens het Amerikaanse landbouwministerie ook fors meer mais hebben ingezaaid dan eerder was aangenomen. Monsanto zelf heeft de winstverwachting omhooggeschroefd en beloont aandeelhouders die trouw bleven, door voor een half miljard dollar aandelen terug in te kopen. Het inkoopprogramma is nog niet ten einde: het concern wil voor nog eens ruim een half miljard aan aandelen terug inkopen.

Analisten verwachten dat Monsanto het komende halfjaar een winstgroei moet kunnen realiseren van meer dan 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aandeel blijft wel kwetsbaar voor schommelingen op de graanmarkt, die zich door de dreiging van overheidsingrijpen in Rusland moeilijk laat inschatten. Hoe hoger de graanprijs, des te eerder zijn boeren bereid de hoogwaardige en weinig goedkope producten van Monsanto te kopen, en grote arealen in te zaaien.

Beheer
WP Admin