AkkerbouwNieuws

Mogelijk tonnen schade door valse meeldauw

Middelburg – In Zeeland is circa 38 hectare plantuien besmet met valse meeldauw. De zeven betrokken telers hebben vrijwel alle percelen omgeploegd waardoor de totale schade kan oplopen tot bijna 400.000 euro.

Plantgoedleverancier Mol Agrocom onderzoekt de oorzaak van de agressieve verspreiding van de schimmel.

De getroffen telers bevinden zich op Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland. Het plantgoed is afkomstig uit Groot-Brittannië, aldus accountmanager agribusiness Henk de Vlieger van Mol Agrocom.

Het is niet duidelijk of het materiaal al voor de aankomst bij de boeren besmet was. “Het is echt een bijzonder vervelende situatie voor uientelers en Mol Agrocom wil de zaak daarom goed uitzoeken voor uitspraken worden gedaan”, aldus De Vlieger.

Op de percelen worden monsters afgenomen. De verzekeringsmaatschappij onderzoekt hoe de aansprakelijkheid is geregeld.

“Normaal gesproken kent Groot-Brittannië net als Nederland een uitgebreide en betrouwbare keuring. Het kan een unieke combinatie zijn van factoren. Het weer is uitzonderlijk slecht geweest. Het beste weer voor valse meeldauw is een temperatuur van rond de 20 graden en veel dauw in de morgen. Het is ook lastig daarop te anticiperen met je spuitschema. Nu voorkomt regenval verdere verspreiding voor een goed deel en lijkt nieuw gevaar enigszins geweken.”

Maas den Heuvel is door telers ingeschakeld als taxateur. De materie ligt gevoelig, aldus Den Heuvel, die stelt dat in goede jaren plantuien 10.000 euro per hectare kunnen opbrengen.

Het onderploegen doet volgens De Vlieger telers pijn, zelfs als prijzen voor uien slecht zijn. “Een teler verkoopt vaak liever zijn uien voor 0 euro uit de schuur dan dat hij ze onderploegt.”

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin