AkkerbouwAchtergrond

Misplaatste verwijten

Meent Henk Dokter echt rationeel te zijn of is hij gewoon emotioneel?

In zijn commentaar van vorige week trekt Henk Dokter weer eens ouderwets van leer tegen ’s werelds onbenul. In de Tweede Kamer was er een stemming geweest over de toelating van gentechsoja en een kleine meerderheid was tegen. Ook al was het een kleinst mogelijke meerderheid, het schoot Dokter blijkbaar in het verkeerde keelgat. Wie denken die tegenstanders van nieuwe gensoja eigenlijk wel dat ze zijn? Zijn verwijten zijn niet mals. Hij schrijft ze het volgende toe: ‘obscure motieven, angst, irrationeel gezwalk en ze laten zich leiden door emoties’.

Wetenschappelijk bewijs

Maar wacht eens… hij zal toch wel een wetenschappelijk argument tegen ze inbrengen, want de inzet van zijn stukje is dat de tegenstanders níet wetenschappelijk zijn maar ‘obscuur, angstig, irrationeel en emotioneel’, afijn, ik heb het al genoemd. Nu zal hij ons hopelijk laten zien hoe het moet.
Het spijt me verschrikkelijk, maar ik heb het stuk vier keer aandachtig overgelezen, en ik kon er niet één vinden. Eén keer komt hij in de buurt van een wetenschappelijk argument, maar dat is tegelijk een autoriteitsargument van jewelste. Hij zegt dat de Europese voedselveiligheidsautoriteit geen wetenschappelijk gegronde bezwaren kan vinden. Dat kan kloppen omdat weinig onafhankelijke wetenschappelijke instituten genoeg geld hebben om die bezwaren te helpen zoeken. Tot nu toe moeten de bezwaren aangebracht worden door Monsanto, omdat dat bedrijf het enige is dat zulk onderzoek kan betalen. Als de voedselveiligheidsautoriteit iets goedkeurt, betekent dat dus eigenlijk dat Monsanto er niets over heeft gezegd.

Evenwichtige afweging

Wat Dokter denk ik over het hoofd ziet, is dat de tegenstemmers heel andere argumenten kunnen hebben dan angst. Er zullen er zijn die vinden dat je heel anders met Gods schepping moet omgaan dan haar genetisch te manipuleren. Anderen hopen met hun tegenstem de grootschalige kap van tropisch regenwoud te voorkomen. Weer anderen zien in glyfosaatresistentie een gevaar, omdat daardoor juist meer gespoten moet worden in plaats van minder. Hele weloverwogen argumenten lijkt me. Maar nee, Dokter vindt het allemaal irrationeel en zet de emotiekraan helemaal open om zijn gelijk te halen.
Ik ben niet boos op Henk Dokter hoor. We worden allemaal wel eens emotioneel. Maar ik verwijt het hem wel een beetje. Ook in een blad als Boerderij heeft de lezer recht op een evenwichtige afweging.

Beheer
WP Admin