AkkerbouwAchtergrond

Mislukte oogst

De oogst van saffloer is mislukt in het gebied rond Sarkand waar ik enkele keren ben geweest. Ongeveer een half miljoen euro aan directe kosten is niet gedekt.

Dit jaar is door de droogte zelfs het onkruid niet ontkiemd, net als de meeste saffloer. De velden zijn dus vrij van onkruid, maar helaas staat ook de saffloer zeer dun. Omdat van de 22 combines er maar amper vier lopen, duurt de oogst ook veel te lang. Gelukkig bleef het wel droog met een zeer lage luchtvochtigheid, dus kan het combinen lang doorgaan.

Bij de oogst springen de zaaddoosjes al open zodra het mes de stengel doorsnijdt. De zaadjes vallen dan op de grond. Doordat de saffloer zo dun staat, hebben de combine er moeite mee om de stengels binnen te halen.

De hele oogst is er nu bijna af. Nou ja oogst, er is een opbrengst van wel 50 kilo per ha. En dat terwijl de Nederlandse koper en ik er in augustus, toen we in de velden stonden, er gerust op waren dat er alles bij elkaar wel 1.000 ton af zou komen, of per hectare 300 tot 800 kilo.

Zwaar verliesgevende teelt van tarwe en saffloer

De eigenaar heeft nu een groot probleem. Maar hij moet het zichzelf aantrekken door zijn slechte eigen management én de nog slechtere bedrijfsleiders én het in de wind slaan van de adviezen die de Nederlandse akkerbouwer in Kazachstan hier hem had gegeven.

De opbrengst is hoogstens 100 ton in totaal. De prijs van saffloer is dit jaar erg goed, minstens het dubbele van vorig jaar. Toch schiet de Kazak er op zijn minst €280.000 bij in aan niet gedekte directe kosten.
Daarbij had hij ook nog eens tegen de 3.000 hectare tarwe. De opbrengst was gemiddeld maar 100 kilo per hectare; in totaal 300 ton. Er ging alleen al 600 ton zaaizaad in.

Boeren met een half miljoen euro verlies

Aan de droogte kan hij niks doen, dat is overmacht. Droogte is droogte. Maar hij had zijn land wel beter kunnen bewerken. En vergis je niet, graan kost hier nog steeds €230-250 per ton, bij een normale opbrengst van 1.000 tot 1.500 kilo per hectare. Op de tarwe verloor hij ook aan directe kosten al snel €200.000. Dat brengt het totaal aardig dicht bij een half miljoen.
Ik zie hier dus hetzelfde als wat Patrick Feliers beschreef in zijn blog. Hoe overleven die mensen en hoe denken en tellen die? Ik zou niet weten hoe ik mijn leven nog zou bekijken als dit mij overkwam.

Foto: Bert van Lier

Beheer
WP Admin