AlgemeenNieuws

‘Minimumloon nu Europees invoeren’

Den Haag – Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland vindt dat andere Europese landen Duitsland moeten volgen met de instelling van een minimumloon.

Maat juicht bij de voorgenomen invoering van een wettelijk minimumloon in buurland Duitsland. “Dit is goed voor de interne markt en gelijke concurrentieverhoudingen in Europa”, zegt Maat, die ook voorzitter is van de  Europese boerenorganisatie Copa.

Maat roept andere landen in Europa – zoals Italië – op het Duitse voorbeeld te volgen. Hij zegt dat het minimumniveau van de lonen afhankelijk moet zijn van het welvaartsniveau van een land.

Bij de onderhandelingen over een nieuwe regeringscoalitie van de confessionele partijen CDO en CSU met de sociaaldemocraten SPD zijn afspraken gemaakt over een minimumloon van €8,50 per uur. De werkgevers krijgen nog tot 2017 de tijd om de aanpassing in lonen door te voeren.

Maat is er verheugd over dat op sociaal terrein zaken beter worden geregeld en dat de mogelijkheden om mensen uit te buiten en schijnconstructies toe te passen worden beperkt. Hij vindt dergelijke maatregelen essentieel voor maatschappelijk ondernemen in internationaal verband.

De invoering van een vast minimumloon is eerder dit jaar al in de Duitse deelstaat Nedersaksen aan de orde geweest. Daar wilde de vleesindustrie koersen op een minimumloon van rond de €4,50 per uur. Dat de Duitse vleesindustrie in staat is arbeid in te kopen tegen veel lagere tarieven dan in Nederland, maakt de concurrentie voor de Nederlandse bedrijven op dat punt lastig. Maat denkt dat de nieuwe wetgeving niet allen in de vleesindustrie in Nederland merkbaar zal zijn. Ook de tuinbouw en de champignonteelt zullen profiteren van het gelijk trekken van het speelveld.

Beheer
WP Admin