AlgemeenAchtergrond

Minder macht voor Britse supermarkten

De machtspositie van Britse supermarkten tegenover hun leveranciers en boeren dreigt te worden beperkt.

Mogelijk stelt de Britse regering morgen al een ombudsman aan die moet toezien op eerlijke handelsverhoudingen. De Britse minister van economische zaken, Peter Mandelson, moet morgen reageren op een aanbeveling van de Britse mededingingsautoriteit. Die kwam na maandenlang onderzoek tot de conclusie dat er een onafhankelijke scheidsrechter nodig is om toe te zien op eerlijke commerciële praktijken tussen supermarkten en hun toeleveranciers. Dit is nodig omdat bleek dat de verhoudingen tussen de grote supermarktconcerns en hun handelspartners niet altijd evenwichtig zijn.

De Britse mededingingsautoriteit, de Competition Commission, kwam met de aanbeveling aan de politiek om een ombudsman aan te stellen. De vraag is of minister Mandelson vandaag inderdaad een knoop zal doorhakken. Het verzoek van de Competition komt niet zomaar aanwaaien. De voorzitter van de mededingingsautoriteit, Peter Freeman, heeft een tijdlang geprobeerd om de supermarkten vrijwillig te bewegen tot de aanstelling van een ombudsman.

De grote ketens zoals Tesco, Asda, Sainsbury’s en Morrisons, zagen niets in het voorstel. Volgens hen zou een ombudsman alleen maar leiden tot het opdringen van prijzen aan supermarkten en zorgen voor overbodige bureaucratie en kosten. De Britse boeren zijn blij met de aanbevelingen en hopen van harte dat de ombudsman er komt. Ze hebben daarbij de steun van maatschappelijke organisaties zoals de Friends of the earth en de Campaign to protect Rural England. Samen zijn ze verenigd in de Grocery Market Action Group, die wordt voorgezeten door een parlementslid uit Cornwall, Andrew George. Samen met andere collega’s in het Britse Parlement voert hij momenteel de druk op de regering op, zodat snel actie volgt.

Beheer
WP Admin