RundveeNieuws

Minder antibiotica in kalverhouderij met homeopathische middelen

Apeldoorn – Gebruik van homeopathische geneesmiddelen kan zorgen voor een aanmerkelijke vermindering van het antibioticagebruik in de vleeskalverhouderij. Dit blijkt uit proeven die de VanDrie Group heeft uitgevoerd bij bedrijven van contractnemers.

Uit grootschalig onderzoek in 2012 is gebleken dat homeopathiebedrijven 10 procent minder antibiotica gebruiken dan het gemiddelde bij VanDrie, terwijl de productieresultaten gelijk zijn aan of zelfs beter zijn dan van bedrijven die geen homeopathische middelen gebruiken. Vóór de start van de proef gebruikten de bedrijven die met homeopathische middelen aan de slag gingen in doorsnee zo’n 4 procent meer antibiotica dan gemiddeld.

De VanDrie Group experimenteert ook met de toepassing van bacterieculturen om daarmee het immuunsysteem van kalveren te versterken. Op 20 bedrijven worden de kalveren wekelijks met bacterieculturen besproeid. Daardoor worden slechte, ziekteverwekkende bacteriën verdreven door goede bacteriën. Bij dit project wordt samengewerkt met LTO vleeskalverhouderij en bedrijf NobleBio. De resultaten van het project worden volgend jaar bekend gemaakt.

Beheer
WP Admin