AlgemeenAchtergrond

Miljoenen bloemen voor de liefde

Met Valentijnsdag in aantocht is het topdrukte bij de bloemenveilingen.

In één week tijd verkopen de zes marktplaatsen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Venlo, Bleiswijk en Eelde 100 miljoen rozen en 80 tot 90 miljoen tulpen. Dat liet FloraHolland vandaag weten.

In totaal vinden in de Valentijnsweek 300 miljoen bloemen en 20 miljoen planten hun weg naar klanten van de bloemenveiling. Volgens FloraHolland staat Valentijnsdag op nummer één als bloemendag. Moederdag volgt op de tweede plaats.

Ook gerbera’s, anemonen en ranonkels zijn populair om op de ‘dag van de liefde’ te geven. “Net als lelies en chrysanten worden ze veel verkocht als monobos of in een gemengd boeket”, aldus FloraHolland. Vooral bloemen in de kleur van de liefde, rood, gaan over de toonbank. Maar ook de kleuren felroze, zachtroze en voorjaarstinten doen het goed.

Volgens FloraHolland is het met Valentijn niet vreemd om een plant te geven aan geliefde, vriend of familielid. “Ook met roodbloeiende planten als de potroos en de kalanchoë of de potorchidee maken Valentijnsvierders goede sier.”

De Valentijnsbloemen gaan niet alleen naar Nederlandse klanten. Veel bloemen zijn voor de Franse, Britse en Duitse markt. “Net als in Nederland wordt Valentijn in deze landen geassocieerd met liefde, maar ook met vriendschap.” De veilingorganisatie verwacht dat de consument zich niet laat weerhouden door de financiële crisis