AlgemeenNieuws

‘Milieuproblemen grote bedreiging voor landbouw’

Oxford – Klimaatverandering en andere milieuproblemen kunnen in een jaar tijd de wereldwijde waarde van de primaire sector halveren.

Dat zegt een onderzoeksteam verbonden aan de universiteit van Oxford. Investeerders houden ten onrechte geen rekening met de grote risico’s verbonden aan investeringen in de landbouw.

Sinds het begin van de economische crisis wenden steeds meer beleggers zich tot de agrarische sector in de hoop daar een veilige haven te vinden. Omdat het milieu onder grote druk staat en daarmee ook de voorwaarden om landbouw te kunnen bedrijven, is dit volgens econoom Ben Cadecott een gevaarlijke ontwikkeling. Op die manier ontstaat namelijk een luchtbel, die elk moment kan springen.

De onderzoekers hebben uitgerekend dat de wereldwijde waarde van boerenland, machines en vee zo’n 10,5 biljoen euro bedraagt (1 biljoen staat gelijk aan 1.000 miljard). Tegelijkertijd bestaat er een kans van 5 procent dat ruim de helft hiervan in één dag verdampt. Groter is de kans op meer bescheiden – maar nog altijd gevaarlijke – crisissituaties als gevolg van bijvoorbeeld droogte of overstromingen.

“De Arabische Lente laat zien hoe watertekorten in Noord-Afrika in combinatie met extreme weersomstandigheden in Rusland voedselzekerheid en voedselprijzen beïnvloeden”, stelt het rapport, “en tegelijkertijd bijdragen aan de val van regeringen en geopolitieke spanningen.”

Milieurampen veroorzaken niet alleen tot directe schade aan agrarische bedrijven, maar leiden er ook toe dat investeerders hun geld verliezen. En omdat veel pensioenfondsen in de landbouw hebben belegd, kan ook de oudedagvoorzieningen van mensen worden aangetast. Volgens de Cadecott moet er daarom meer aandacht worden besteed aan het bestrijden van klimaatverandering en dienen investeerders zich bewust te zijn van de risico’s die zij lopen.

Beheer
WP Admin