AlgemeenNieuws

Milieu-organisaties richten pijlen op AH

Amsterdam – Albert Heijn maakt als grootste supermarkt van het land het marktleiderschap niet waar voor het residubeleid voor groente en fruit. Dat concluderen de milieu-organisaties in de Weet-wat-je-eet-campagne.

Bij AH vond de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) resten van bestrijdingsmiddelen op 69 procent van de producten, stellen de organisaties.

Milieudefensie, Foodwatch en Natuur en Milieu zetten Albert Heijn bij een supermarktvergelijking op de laatste plaats doordat de gezondheidsnorm voor het middel Lambda-cyhalothrin op Nederlandse andijvie werd overschreden, stellen de organisaties. Ook werden gemiddeld meer residuen aangetroffen per monster bij Albert Heijn.

De klassering van Albert Heijn als slechtst scorende keten is opmerkelijk. Lang werkte de keten aan residuvrije groente, maar gaf dat een aantal jaar geleden voorlopig op. AH kon nog niet reageren.
De milieu-organisaties gebruiken steekproefgegevens van de NVWA. Het gebruik van die gegevens ligt zeer gevoelig, omdat de NVWA steekproeven neemt bij verdachte producten. Het is dus geen willekeurige steekproef.

Het beste scoort Plus, waar op 57 procent van de producten nog resten zijn aangetroffen. Die keten heeft de prestaties de laatste jaren sterk verbeterd. Druiven bevatten bij alle ketens gemiddeld ook in 2010 de meeste soorten residu. Op een gemiddeld trosje zitten al gauw vijf soorten landbouwgif. De milieu-organisaties prijzen Aldi, dat sinds een jaar alleen nog biologisch geteelde druiven in de schappen legt. Wel spreken de organisaties Aldi aan op de verkoop van vervuilde Spaanse komkommers.

Nederlandse groente en fruit is relatief schoon, concluderen de organisaties. Over het geheel genomen zijn groenten als spinazie, courgette en ijsbergsla behoorlijk schoon vergeleken met andere landen. De organisaties wijzen wel op Nederlandse aardbeien: in elk bakje aardbeien trof de NVWA gemiddeld 4,3 soorten residu aan.