AkkerbouwAchtergrond

MF Global schaadt internationale handel agrarische grondstoffen

New York – MF Global is mogelijk 1,2 miljard dollar (907 miljoen euro) van cliënten kwijt. Dat is gebleken bij onderzoek naar de boekhouding van het tot voor kort verreweg grootste clearinghouse in de internationale handel in agrarische grondstoffen.

Een clearinghouse neemt plaats tussen twee handelende partijen en verkleint het risico op wanbetaling door een borg te stallen. Eerder is uitgegaan van vermissing van minder dan 500 miljoen euro.

MF Global werd op 31 oktober failliet verklaard. Het bedrijf wikkelde met name een zeer groot aantal contracten af op de termijnmarkt in Chicago, die als toonaangevend voor de wereldwijde graanhandel geldt.

Het grootste Nederlandse internationale handelshuis in agrarische grondstoffen Nidera en het Zwitserse Glencore, waarvan de graanhandel goeddeels in Rotterdam is gevestigd, weigeren commentaar.

Eerder verklaarde het Rotterdamse handelshuis Cefetra dat Nederlandse bedrijven weliswaar zaken deden met MF Global, maar dat de afwikkeling nog erg onduidelijk is en de posities vermoedelijk meestal bescheiden.

MF Global raakte onder meer in de problemen door te investeren in producten die later scherp zijn afgewaardeerd, zoals staatsobligaties van een serie Europese landen. Volgens het Amerikaanse recht zijn de cliënten van MF Global de eerste schuldeisers. Toen het bedrijf failliet ging rapporteerde het een schuld van 39,7 miljard dollar en een waarde van zijn bezittingen van 41 miljard dollar (30,3 miljard euro).

Beheer
WP Admin