AlgemeenAchtergrond

Melkveebedrijf met melkrobot in Drenthe

Twee jaar geleden was het nog allerminst de bedoeling de boerderij te verkopen. Toen investeerde de veehouder nog in een nieuwe melkrobot. Gezondheidsproblemen gooiden roet in het eten.

Het melkveebedrijf staat in het Drentse Ubbena, vlakbij Assen. Het is een mooie en goed onderhouden boerderij, zegt Erwin Huiting van LTO Vastgoed. De melkveehouder boert nu op een bedrijf van circa 54 hectare. Daarvan is zo’n 33,5 hectare eigendom en circa 21 hectare pachtgrond. De verpachter wil zijn grond ook verkopen. Daardoor kan de nieuwe eigenaar, indien gewenst, aan de slag op een boerderij van 54 hectare.

Het bedrijf heeft een huiskavel van circa 29 hectare. De rest van de grond ligt tegenover de boerderij. De kwaliteit van de grond, lichte zandgrond, is goed, aldus Huiting. ”De grond heeft een prima opbrengend vermogen en is daarom ook geschikt voor grondruil met een akkerbouwer.” In de huiskavel is een waterleiding aangelegd waarop waterbakken voor de koeien zijn aangesloten.

De oorspronkelijke boerderij is thans verbouwd tot een moderne woonboerderij. ”De woning heeft een grote, gezellige woonkeuken met zicht op het erf en een woonkamer met haardpartij.”

Daarnaast is er een ruime, moderne badkamer met bad en douche, drie slaapkamers en een bijkeuken. Het achterhuis is nu ingericht als berging en werkplaats. Maar het is ook mogelijk deze ruimte te gebruiken voor uitbreiding van de woning”, zegt Huiting. Het woongedeelte van de boerderij is grotendeels geïsoleerd.

Bij de boerderij staat een ligboxenstal van 40 meter lang en 23 meter breed. De stal is in 1974 gebouwd, maar in 2008 gerenoveerd. Toen zijn er nieuwe roosters in gekomen, evenals nieuwe boxafscheidingen.

In 2009 is er nog melkrobot van DeLaval geïnstalleerd. Die is eveneens te koop. Verder heeft de stal een automatische mestschuif en open zijgevels. In totaal telt de ligboxenstal 102 boxen, inclusief die voor jongvee. Bovendien is er een ruim kantoor met zicht op de melkrobot. Het tanklokaal is deels betegeld. Hierin staat een tank van 7.800 liter. Het dak van de stal moet nog wel worden vervangen.

Naast de woonboerderij staat de jongveestal van 12 bij 8,5 meter. Deze stal heeft gemetselde gevels en houten gebinten. Hierin staat zeven eenlingboxen en vier groepshokken voor kalveren op stro. Aan de voorkant van de jongveestal is een garage. Verder is er een werktuigenberging (bouwjaar 1996) van 20 bij 12 meter van damwandprofielplaten met stalen spanten.
Het kuilvoer kan op twee verharde kuilplaten van 22 bij 10 meter en een van 22 bij 11 meter.

Daarnaast is er nog een sleufsilo van 40 meter lang en 13 meter breed. In totaal is er 2.900 kubieke meter mestopslag, waarvan 400 kubieke meter onder de ligboxenstal. In 1993 is er een stalen mestsilo met kap geplaatst. Die is goed voor 2.500 kubieke meter mestopslag.

De ligging en uitbreidingsmogelijkheden maken het tot een prima plek voor melkveehouders die op zoek zijn naar een locatie om verder te boeren, aldus Huiting. Als de nieuwe eigenaar meer koeien wil melken, kan de huidige ligboxenstal worden verlengd. Maar er is ook ruimte voor de bouw van een nieuwe stal, aldus Huiting. De boerderij staat in zone 1 van het Drentse POP-plan, waarin de ontwikkeling van de landbouw voorop staat. Daarnaast zijn er volgens Huiting geen belemmeringen door nabijgelegen natuurgebieden. In de omgeving is eventueel meer grond beschikbaar. De veestapel en het melkquotum kunnen ook worden overgenomen. Op dit moment heeft de melkveehouder 65 melkkoeien, 25 drachtige pinken en 40 stuks jongvee. Het quotum is 650.000 kilo met 4,32 procent vet en de gemiddelde melkgift is 8.600 liter per jaar.

Ubbena is een dorp met circa honderd inwoners, tussen Assen en Vries. In het buurdorp Zeijen zijn een basisschool en winkels. Assen ligt ruim 2 kilometer van de boerderij en Groningen is met de auto in een kwartier te bereiken. Kortom, een ideale plek voor een gezin met opgroeiende kinderen, aldus Huiting.

Meer informatie: LTO Vastgoed, Erwin Huting, 0592 – 39 03 20 of 06 – 12 96 62 38 (www.lto-vastgoed.nl)