AlgemeenAchtergrond

Melkveebedrijf in Wisconsin

De Amerikaanse zuivelexport groeit hard. In juni bereikte de export een record van bijna 300 miljoen euro, 24 procent meer dan dezelfde maand in 2010.

De VS heeft daarmee Australië verdrongen van de derde plaats in zuivelhandel op de wereldmarkt. Nieuw-Zeeland staat op de eerste plek en Europa is tweede. In de VS is de staat Wisconsin de grootste kaasproducent en, na Californië, de belangrijkste staat wat betreft melkproductie. Het is dan ook deze zuivelstaat van de VS die volgens Q&Q Farming interessant is voor melkveehouders die elders aan de slag willen.

Afgelopen tien jaar emigreerden al tientallen Nederlandse melkveehouders naar de VS. Maar sinds de terugkeer van meerdere teleurgestelde boeren naar Nederland en de recente crisis in de zuivel is de animo verminderd. Makelaarskantoor Q&Q Farming, dat vooral zaken doet in de VS en Duitsland, heeft dat aan den lijve ondervonden. Makelaar Hans Peters van Q&Q Farming begrijpt dat boeren vraagtekens plaatsen wanneer er gesproken wordt over emigratie naar de VS. Maar er zijn essentiële verschillen met de werkwijze van de Nederland-Amerikaanse firma waarop een aantal melkveehouders in de VS is stukgelopen.

Q&Q Farming adviseert boeren al jaren dat ze het beste een bestaand bedrijf kunnen overnemen. Daardoor kunnen ze met minder vreemd vermogen meer koeien melken dan bij nieuwbouw. Bovendien zijn er bij een bestaand bedrijf geen problemen met vergunningen of de buurt te verwachten, aldus Q&Q Farming. Daarnaast kan een emigrant op een bestaand bedrijf direct koeien melken. Dat is een ander verhaal dan emigreren naar een nieuwbouwlocatie waar de vergunningen voor het nieuw te bouwen bedrijf nog niet rond zijn en boeren moeten wachten tot het moment dat dit en de financiering van de bouw geregeld zijn.

In de zuivelstaat Wisconsin staat een klein aantal interessante melkveebedrijven te koop die in bedrijf zijn en compleet kunnen worden overgenomen. Eén daarvan is een melkveebedrijf van 315 hectare en 1.200 ligboxen. ”De koeien worden gemolken in een zij-aan-zij melkstal
(2 x 18) met snelwisselsysteem van Boumatic”, zegt Hans Peters. In 2009 is begonnen met de voorbereiding voor de bouw van een nieuwe melkstal (buitenmelker), maar door de toenmalige slechte melkprijzen is de bouw toen gestaakt.

De eerste ligboxenstal is gebouwd in 1995 en de laatste in 2007. Daarnaast zijn er drie stallen voor jongvee en kalveren en is er een machineberging met werkplaats. ”De nuchtere kalveren worden op een andere locatie grootgebracht tot ze van de melk af zijn en komen dan weer terug naar het bedrijf”, aldus Peters. Het bedrijf wordt te koop aangeboden inclusief veestapel. ”De gemiddelde productie is ongeveer 75 pounds wat neerkomt op circa 34 liter per koe per dag. De koeien worden drie keer per dag gemolken.”

Ook het machinepark wordt verkocht. ”Alle machines op het bedrijf voor de melkveetak, zoals bobcats, shovel, trekker, mengwagen, en machines voor de ruwvoerproductie (maaier, hakselaar, silagewagens, mesttanks, machines voor landbewerking) behoren bij de verkoop.” Op het bedrijf zijn ook twee mestscheiders. De vaste fractie wordt gebruikt als strooisel in de boxen. Het bedrijf heeft twee grote mestlagunes met een totale opslagcapaciteit van circa zes maanden.

”Op het erf staat een nette woning met vier slaapkamers.” De vraagprijs is 6 miljoen dollar (4,17 miljoen euro, koers 22 augustus) voor het onroerend goed. Geïnteresseerden kunnen het bedrijf met eigen ogen bekijken. De eerste week van oktober organiseert Q&Q Farming een studiereis naar Wisconsin en de World Dairy Expo in Madison.

Meer informatie: Q&Q Farming, Hans Peters, 0318 – 419600 of 06 – 51 89 70 44, www.qqfarming.nl

Beheer
WP Admin