AlgemeenAchtergrond

Melkveebedrijf in Westerkwartier

De Brillerij is een buurtschap vlakbij Feerwerd en Winsum, in het Groninger Westerkwartier. Het is ook de naam van een groot melkveebedrijf aan het Aduarderdiep.

Het bedrijf heeft een huiskavel van 66,5 hectare, twee ligboxenstallen en een melkrobot. In de stallen kunnen nu 130 melk- en kalfkoeien en 66 stuks jongvee. Maar het bedrijf kan flink worden uitgebreid, zegt makelaar Heero Boer van Schep Makelaardij.

De twee stallen zijn met elkaar verbonden. De grootste stal is circa 25,5 bij 89 meter. In deze stal zijn 130 paddenstoelboxen voor melkkoeien, 66 paddenstoelboxen voor jongvee en twee stierenhokken.

De melkrobot (Delaval) staat in de doorloop tussen beide stallen. De robot is in 2006 geïnstalleerd.

De tweede stal is circa 22 bij 54 meter. Hier is het tanklokaal met een tank van 8.400 liter, staat de machine voor de melkrobot, is de afkalf-stal met twee grote strohokken en zijn drie strohokken en acht eenlingboxjes voor kalveren.

Daarnaast is er een kantoor met toilet. In deze stal is nog ruimte voor een draaimelkstal (28 stands binnenmelker). De oude draaimelkstal is verwijderd.

Voorheen stonden hier ook nog 36 melkkoeien en 66 stuks jongvee. Dat deel van de stal is omgebouwd tot machineberging. Onder deze stal is ongeveer 1.000 kubieke meter mestopslag. Onder de andere stal is 1.800 kubieke meter mestopslag.

De ligboxenstallen zijn niet nieuw, maar zijn ruim en licht. De stallen zijn van steen, hebben stalen gegalvaniseerde en gepoedercoatte spanten en zijn gebouwd in 1976 en 1978. De zuidzijde van de grote stal is open en voorzien van windbreekgaas. Daarvoor is een opblaasbaar doek gemonteerd (Lumitherm II). Deze opblaasbare zijwand heeft door de dikke luchtkussens een goede isolerende werking.

Achter de stallen ligt een betonnen kuilplaat van circa 23 bij 43 meter.

De oorspronkelijke boerderij is eind 19e eeuw gebouwd. Het witte voorhuis heeft op de begane grond een keuken met woonkamer, bijkeuken, opkamer met kelder, toilet en douche en een tweede woonkamer die nu wordt gebruikt als slaapkamer. Op de eerste verdieping zijn nog eens vier slaapkamers. De woning heeft hardhouten kozijnen en dubbel glas.

Het achterhuis van 14 bij 29 meter heeft houten gebinten. Tegen deze schuur staat nog een schuur van 10 bij 16 meter. Die is nu in gebruik als werkplaats.

Vanaf het ruime erf (1,5 hectare) is een kavelpad van 200 meter gestort beton naar de percelen achter de boerderij. De boerderij staat middenin eigen land. “Goede zeeklei met een afslibbaarheid die varieert van 30 tot 60 procent.” Bovendien is zo’n 44 hectare gedraineerd.

De perfecte verkaveling en uitstekende ligging, vlakbij de stad Groningen, zijn de sterkste punten van dit bedrijf, aldus de makelaar. De boerderij ligt 7 tot 8 kilometer van Groningen en Winsum.

Voortgezet onderwijs is in Groningen en Winsum (AOC). Basisscholen zijn te vinden in Garnwerd (openbaar onderwijs) en Aduard en Ezinge (christelijk onderwijs).

Het melkquotum en de veestapel worden eveneens verkocht.

Meer informatie: Schep Makelaardij, Heero Boer, 038 – 467 51 50, (06 – 51 33 73 84) of Havinga
Makelaardij 0594 – 500 476, (06 – 51 55 06 08)
(www.schep.nl of www.havingamakelaardij.nl)

Beheer
WP Admin