AlgemeenAchtergrond

Melkvee- en paardenbedrijf in Zuid-Zweden

In Zweden, in het dorp Lövestad, staat een compleet melkveebedrijf te koop met zo’n 250 melkkoeien en een melkquotum van meer dan 1,7 miljoen kilo. Het bedrijf is circa 117 hectare groot.

De boerderij staat in de provincie Skåne, de zuidelijkste provincie van Zweden. Naast het melkveebedrijf is er ook nog opfok van spring- en dressuurpaarden. Het bedrijf is dan ook vooral interessant voor een melkveehouder die zelf actief is in de paardenhouderij, of een zoon of dochter heeft met deze passie, zegt emigratiebegeleider Claudia Gloudemans. Gloudemans emigreerde in 1998 zelf naar Zweden en heeft daar samen met haar man Twan een melkveebedrijf.

Op dit moment telt het bedrijf in Skåne circa 250 melkkoeien, 300 stuks jongvee, waarvan de helft dragende vaarzen, en zo’n 40 stierkalveren. De koeien worden drie keer per dag gemolken. De gemiddelde productie is zo’n 9.800 kilo per koe per jaar en het quotum bedraagt 1.780.000 kilo.

Geïsoleerde ligboxenstal

De melkkoeien staan in een geïsoleerde ligboxenstal van 88 meter lang en 24 meter breed. De stal is gebouwd in 1994 en heeft stalen spanten. In de stal liggen roosters, met daaronder een mestschuif. Verder zijn er zes krachtvoerstations. De ligboxenstal wordt automatisch geventileerd.

De koeien worden gemolken in een 2 x 10 visgraat melkstal van DeLaval van 1994.

Daarnaast is er nog een stal van 50 bij 18 meter. Hierin is plaats voor 120 stuks jongvee en droge koeien en zijn afkalfboxen. De muren en het dak zijn van damwand. Hier staat ook de melktank van 10.000 liter.

De rest van het jongvee staat in een stal van 30 bij 15 meter. Hierin is plaats voor circa 145 stuks jongvee op roosters met 25 kalverboxen voor de jongste kalveren. De muren en het dak van deze stal zijn eveneens van damwand. Verder is er nog een potstal voor jongvee op stro.

Torensilo’s

Het ruwvoer wordt opgeslagen in drie torensilo’s van Harvestore. Bovendien is er een voerschuur van 42 bij 18 meter voor andere opslag van hooi.

Voor de paardenhouderij is er een paardenstal van 36 bij 22 meter. De stal is in 2004 gebouwd en heeft 34 paardenboxen.

De paardenstal wordt gedeeltelijk gebruikt voor eigen paarden en deels voor pensionpaarden. In de paardenstal is ook nog een appartement.

Verder is er een grote loods van 90 meter bij 24 meter. Daarin is een rijhal van 925 vierkante meter met een bodem van rubbersnippers. De loods is in 2005 gebouwd, is van damwand en heeft stalen spanten. In de machineloods is geen verharde vloer. Enkele spanten van deze loods zijn beschadigd door de sneeuw, aldus makelaar Skåne-gårdar.

De werkplaats is ongeveer 36 bij 15 meter. Hierin staat een houtkachel van 150 kW, die via een buis zorgt voor de verwarming van het woonhuis en de paardenstal en ook zorgt voor warm water in de stallen. In de werkplaats is verder een garage.

Het bedrijf heeft een aggregaat, die automatisch start bij stroomuitval en voldoende vermogen heeft voor de hele boerderij.

Ruime gerenoveerde woning

De woning van 27 bij 7 meter is rond 1900 gebouwd en in 1990 gerenoveerd. In het huis zijn vier slaapkamers, een woonkamer, keuken en twee badkamers. Op de begane grond is vloerverwarming.

Het huis heeft verder een ruime serre (2002). In de tuin staat een hut om te barbecueën. Naast de tuin staat ook een kas van 42 vierkante meter.

Ruim 100 hectare land

Bij het bedrijf hoort 108,4 hectare ploegbaar land, dat wil zeggen weinig stenen, en 5,3 hectare graasland. Daarnaast is er nog een paar hectare bos en 1,4 hectare moeras. Het is vruchtbare grond die kan worden gebruikt voor de teelt van gras, mais en granen, zegt Gloudemans.

De grond (inclusief quotum en EU-toeslagrechten) en gebouwen zijn onlangs getaxeerd op een waarde van 30 miljoen Zweedse kronen, ofwel circa 3,37 miljoen euro (koers 9 maart). Dat is exclusief de veestapel, voorraden en machines. Daarvoor wordt apart een prijs overeengekomen. Het bedrijf wordt in zijn geheel verkocht aan de hoogste bieder.

De boerderij staat zo’n 50 kilometer van de havenstad Malmö. Daar is ook een 16 kilometer lange brug tussen Zweden en Denemarken.

Meer informatie:

Lars Skoog 0046 4619 04 44 of www.skanegardar.se. U kunt ook contact opnemen met emigratiebegeleider Claudia Gloudemans, die namens Interfarms samenwerkt met de Zweedse makelaar: 0046 503 402 01.

Meer lezen over agrarisch vastgoed? Check het dossier!