AlgemeenAchtergrond

Melkvee- en akkerbouwbedrijf in Veenoord

Goed tien jaar geleden is in het Drentse Veenoord een gloednieuwe boerderij gebouwd. Het is een gemengd bedrijf met melkvee en akkerbouw van ruim 50 hectare. Nu wordt de boerderij verkocht omdat de melkveehouder door een noodlottig ongeval is overleden.

Het is een mooie, degelijk gebouwde boerderij, zegt Gert Lubbers van Agriteam Makelaars. De ligboxenstal is bijna 21 meter breed en 59 meter lang. De stal heeft een separate afkalfruimte en telt 120 grootveeboxen, zo’n 12 jongveeboxen en 7 éénlingboxen. De boxen zijn voorzien van zwaluwmatrassen. Verder is er een roosterschuif, continu ruwvoersysteem (Weelink) en twee voerstations. De koeien zijn al vertrokken, maar werden voorheen gemolken in een 2 x 6 visgraat melkstal van Gascoigne Melotte.

De nieuwe eigenaar moet wel een nieuwe melktank laten plaatsen. De oude huurtank is al verwijderd. In de stal is verder een kantoor en toilet. De stal is aan de voor- en achterkant voorzien van overheaddeuren. Aan de zijkanten zit windbreekzeil met handmatige bediening. De stal is opgetrokken uit steen, de topgevels zijn bekleed met blauwe damwandprofielplaten. Op het dak liggen asbestvrije golfplaten die zijn bevestigd met roestvrijstalen bouten.

 

Loods voor aardappelen en machines

Daarnaast is er een loods van 30 bij 60 meter. Deze doet dienst als aardappelopslag, werktuigenberging en werkplaats. Het dak en de wanden zijn geïsoleerd. De aardappelbewaring is 20 bij 30 meter en heeft een opslagcapaciteit van circa 190 ton pootgoed en zo’n 980 ton fabrieksaardappelen. De aardappelopslag heeft drukwanden en een computergestuurde koeling, in de poterbewaarloods zit mechanische koeling.

De loods heeft zes elektrisch bedienbare overheaddeuren. De werkplaats, inclusief bestrijdingsmiddelenruimte/olieopslagruimte met daarboven een zolder, heeft een oppervlakte van ongeveer 260 vierkante meter (10 bij 26 meter). De werkplaats heeft vijf ramen met isolerende beglazing en kan verwarmd worden met een vaste gasheater.

De werktuigenloods is 880 vierkante meter (circa 30 bij 30 meter). Aan de zijkant van de loods zit een overkapping van 5 bij 45 meter waar pootgoed en machines kunnen worden neergezet.

De loods heeft stalen spanten (verzinkt) en is eveneens gebouwd van steen en blauwe damwand profielplaten.

De vloeren bestaan uit H-klinkers (werktuigenruimte), betonvloer (werkplaats en poterbewaarruimte) en roostervloeren (aardappelopslagruimte). De loods heeft in totaal 36 lichtplaten. Naast de loods is verder nog een spoelplaats met afscheider.

Achter de bewaarloods zijn vier sleufsilo’s en een mestplaat/kelder van 1041 vierkante meter. De sleufsilo’s bestaan uit betonnen keerwanden met betonnen vloerplaten van 2 meter bij 2 meter en een dikte van 14 centimeter. De mestopslagcapaciteit is circa 1.800 kubieke meter.

 

Ruime, goed geïsoleerde woning

De boerderij heeft een ruime, goed geïsoleerde woning die eveneens in 2001 is gebouwd, met een serre en kelder. Op de begane grond zijn een woonkamer, keuken, bijkeuken, werkkamer, slaapkamer en badkamer.

Op de eerste verdieping zijn nog eens vijf slaapkamers en een badkamer. De woning heeft centrale verwarming en vloerverwarming in de hal, keuken, bijkeuken, badkamer en kantoor/slaapkamer. Bovendien is de woning voorzien van mechanische ventilatie. Tussen de woning en de ligboxenstal is de garage en berging.

De inhoud van de woning, exclusief berging, garage,bijkeuken en kelder bedraagt circa 863 kubieke meter. De kelder heeft een inhoud van ongeveer 162 kubieke meter en de garage/berging/bijkeuken 254 kubieke meter.

 

Huiskavel van 22 hectare

De huiskavel is ruim 22 hectare, inclusief 1,5 hectare bouwperceel. Naast en voor de boerderij ligt nog eens 13,5 hectare grond (dalgrond). De overige circa 15 hectare ligt 4,5 kilometer van de boerderij. Het is goede grond voor de teelt van gras en mais, zegt Lubbers, maar ook geschikt voor akkerbouwgewassen zoals aardappelen, suikerbieten en granen.

Het bedrijf staat in zone II van het Provinciaal Omgevings Plan. Dat betekent dat hier grondgebonden landbouw mogelijk is met ruimte voor recreatie binnen de landschappelijke en cultuurhistorische hoofdstructuur. Een agrarisch bouwperceel voor een grondgebonden agrarisch bedrijf en een intensieve veehouderij is in deze zone niet groter dan 1,5 hectare. Bij gebleken noodzaak kan een grotere oppervlakte worden aangehouden.

De boerderij ligt vlakbij Veenoord in het zuidoosten van Drenthe. Veenoord vormt samen met buurdorp Nieuw-Amsterdam één geheel. De meeste voorzieningen, zoals scholen en winkels, zijn te vinden in Nieuw-Amsterdam. Het dorp is goed bereikbaar via de A37. In Nieuw-Amsterdam is bovendien een treinstation met een rechtstreekse verbinding naar Emmen.

 

Meer informatie: Agriteam Makelaars, Gert Lubbers, (0524) 550 593 of (06) 22 79 52 75.

Meer lezen over agrarisch vastgoed? Check het dossier!