RundveeNieuws

Melkrobot komt in standaard melkstallen

Bönen – GEA zal op de Eurotier een melkrobot voor alle typen melkstallen introduceren, de DairyProQ. Deze is inpasbaar in nagenoeg alle bestaande situaties en is vooral gericht op arbeidsverlichting.

Bij elke stand wordt een circa 15 centimeter smalle module met koeherkenning en een robotarm met melkstel geplaatst. Daarmee wordt het hele melkproces geautomatiseerd: aansluiten, dippen, melkbemonstering en afname. Na het melken wordt de melkstel automatisch gedesinfecteerd. De uier is voor de melkveehouder net zo goed bereikbaar als in de bestaande visgraat-, draaimelk- en zij-aan-zijmelkstallen.

Volgens Harm Ypma van GEA Nederland is dit robotconcept geschikt voor bedrijven vanaf 200 koeien. Het heeft een grote melkcapaciteit en heeft als groot voordeel dat de routing van de koeien en de arbeidsfilm van de veehouder of zijn medewerker niet ingrijpend verandert zoals bij stand alone melkrobots als GEA’s MI One. Volgens Ypma zullen in bestaande melkstallen wel enkele plaatsen vervallen vanwege de extra standbreedte die het systeem met zich meebrengt.

De prijs van de DairyProQ wordt pas op de Eurotier bekend gemaakt.

Beheer
WP Admin