AlgemeenAchtergrond

Meer vleeskalverproductie voor eigen rekening

Het aantal ondernemers dat voor eigen rekening en risico vleeskalveren produceert, neemt toe.

Dat signaleert ING in een sectorvisie kalverhouderij. Volgens de bank is dit een gevolg van de afgelopen jaren waarin de rendementen in de vleeskalverhouderij vrij goed waren. De ondernemers die voor eigen risico willen gaan draaien, hebben vaak meerdere locaties. De rol van de grote integraties neemt volgens ING echter niet af. Het financiële risico in de sector wordt door deze ontwikkeling verder gespreid.

Productie van vleeskalveren voor eigen rekening is volgens ING het meest aantrekkelijk in de blankvleessector. In de rosésector zijn de risico’s veel groter. De bank stelt wel dat de trend van meer vrije productie niet ten koste moet gaan van de kwaliteit van het Nederlandse kalfsvlees.

Het grote voordeel van de integratiestructuur is dat de productie ruim van te voren bekend is, zodat de afzet daar op kan worden afgestemd. Dat geeft een stuk stabiliteit in de markt. Bovendien biedt dat ruimte voor marketing en productontwikkeling.

De ontkoppeling van de slachtpremies zal op korte termijn een marktverstorend effect hebben. Op de lange termijn valt het effect mee, zo verwacht de bank.

Beheer
WP Admin