AlgemeenAchtergrond

‘Meer vlees van scharrelvarkens’’

Supermarkten moeten meer vlees van scharrelvarkens in de schappen leggen. Dat heeft landbouwminister Gerda Verburg vandaag gezegd in haar nieuwjaarstoespraak.

Eerder die middag had zij overleg met partijen uit de keten voor varkensvlees. Daar is afgesproken dat de partijen over drie maanden met uitgewerkte plannen moeten komen om het aandeel van het ‘tussensegment’ te doen toenemen. Daarmee wordt bedoeld alles tussen gangbaar en biologisch vlees in.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie bij het ministerie was bevreemding te bespeuren dat Verburg het tussensegment verengt tot scharrelvlees. Volgens betrokkenen omvat het veel meer, zoals vlees met het Milieukeur.

De afspraken, waarbij Albert Heijn en Jumbo, supermarkten (CBL), COV, Vion, LTO en Dierenbescherming betrokken zijn, vloeien voort uit het convenant dat eerder is gesloten. Doel is een jaarlijkse groei van de afzet in het tussensegment met 15 procent.

Voor kip- en kalfsvlees worden de doelen redelijk gehaald, maar varkensvlees blijft tot nu toe achter. “Er ontstaat bij mij enig ongeduld”, aldus Verburg, die vandaag ook het stunten met vlees aan de orde stelde. Volgens de minister is dat niet duurzaam.

Verburg maakte vandaag ook bekend bijna een half miljoen euro uit te trekken voor onderzoek naar ontwikkeling van vleesvervangers, zoals de deels plantaardige gehaktbal van Vion. De Kamer debatteert volgende week over de Nota duurzaam voedsel.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin