AkkerbouwNieuws

Meer transgene mais in Spanje en Portugal

Madrid – In Spanje en Portugal staat dit jaar meer transgene mais dan in 2011. Volgens de Amerikaanse landbouwraad teelt Spanje 116.307 hectare MON 810, het grootste areaal ooit. In Portugal staat 9.278 hectare MON 810.

In Spanje groeide het areaal dit jaar 19,5 procent, in Portugal 20,1 procent. De genetisch veranderde mais produceert een Bt-eiwit dat de maisstengelboorder doodt. Het is de enige transgene maissoort die in de EU een teelttoelating heeft.

Volgens de landbouwraad staat in Spanje 388.470 hectare mais. Daarvan bestaat 30 procent uit de transgene soort. Vorig jaar was het aandeel MON 810 in Spanje 26 procent.

In Portugal is 6,6 procent van het totale maisareaal van 140.723 hectare dit voorjaar ingezaaid met MON 810. De landbouwraad stelt dat de groei vooral plaats vindt in de regio Alentejo. “Daar zijn de telers sinds dit jaar aangesloten op een irrigatienetwerk. Bovendien komt hier de maisstengelboorder veel voor.”

Greenpeace stelt dat er weinig animo is in Spanje om niet-transgene mais te telen, zegt campagneleider Herman van Bekkem. “Het aanbod van transgeenvrij zaad loopt terug. MON 810 wordt voor veevoer geteeld, omdat dierlijke producten niet worden gelabeld. Daardoor is er weinig motivatie om GMO-vrij te telen. Daarnaast is er veel risico op vermenging met GMO-vrije mais, wat de teelt onaantrekkelijk maakt.”

Spanje en Portugal telen de meeste MON 810 in de EU. In Hongarije, Griekenland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Luxemburg, Bulgarije en Polen is de teelt verboden. Een aantal lidstaten is door de Europese voedselautoriteit Efsa berispt omdat het teeltverbod onvoldoende is onderbouwd.

Beheer
WP Admin