AlgemeenAchtergrond

Meer particuliere beleggers

Het aantal particuliere beleggers op de grondmarkt neemt toe.

Dat constateert de vakgroep agrarisch en landelijk vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

“Je merkt dat particulieren maar bijvoorbeeld ook kerken meer belangstelling om in grond te investeren als belegging”, zegt vakgroepvoorzitter Harry Boertjes. “Je kunt het vergelijken met de Fortis-constructie, waarbij een boer de grond verkoopt en terugpacht. Alleen nu gebeurt dit door particulieren”, legt Jan Tjeerdsma van de NVM uit.

De belangstelling komt zowel van beleggers die willen investeren als van boeren die financiering zoeken voor de grond. “Het gebeurt niet op grote schaal. Het geeft aan dat deze beleggers vertrouwen hebben in de grondmarkt”, aldus Boertjes.

De gemiddelde grondprijs in Nederland komt in 2009 uit op 42.000 euro per hectare, blijkt uit cijfers van de NVM. Dat is 3.000 euro hoger dan in 2008. Hoewel het aantal transacties daalt, wordt de grond die verhandeld wordt nog steeds fors betaald. De gemiddelde prijs per hectare steeg in alle regio’s met 2.000 tot 7.000 euro per hectare. Alleen in het Zuiden daalde de gemiddelde prijs in 2009 met 2.000 euro naar 47.000 euro per hectare.

De makelaars verwachten dat de betere gronden ook dit jaar prijsvast zullen blijven. Het aanbod van grond is beperkt.

Beheer
WP Admin