AlgemeenAchtergrond

Meer mensen in bijstand

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is voor het derde kwartaal op rij gestegen.

Eind september werden 275.000 bijstandsuitkeringen verstrekt, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag heeft gepubliceerd. Dat zijn er vijfduizend meer dan een kwartaal eerder.

De toename was in het derde kwartaal wel kleiner dan in het tweede, toen het met zevenduizend omhoog ging. De stijging past bij het beeld van een verslechterende arbeidsmarkt, aldus het CBS.

In 2008 lag het aantal bijstandsuitkeringen nog op 259.000. Nadat het aantal in vier jaar tijd met 80.000 was gedaald, begon het in het eerste kwartaal van dit jaar weer toe te nemen. In de eerste negen maanden van dit jaar kwamen en 16.000 bij. Het aantal uitkeringen aan jongeren tot 35 jaar nam met 17 procent sterk toe. De stijging bij jonge mannen was vier maal zo hoog als die bij jonge vrouwen.

Dat komt doordat de economische crisis vooral sectoren treft waar veel mannen werken. Vooral meer jonge mannen raken werkloos. Zij hebben weinig of geen recht op een werkloosheidsuitkering opgebouwd en komen dan in de bijstand.

Beheer
WP Admin