AlgemeenAchtergrond

Meer controle op niet-Europees product

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaat strenger controleren op bestrijdingsmiddelen in groente en fruit van buiten de EU.

In de laatste twee jaar trof de VWA 33 overschrijdingen van de gezondheidsnormen aan, met name bij producten uit Thailand en India. In het algemeen is het aantal overschrijdingen de laatste twee jaar gedaald. Volgens de VWA blijkt uit onderzoek in de laatste twee jaar dat Nederlandse producten bijna altijd aan de wettelijke normen voldoen. Hetzelfde geldt voor producten uit Israël en Brazilië. Bij groente en fruit uit Nieuw-Zeeland zijn helemaal geen overtredingen waargenomen. De resultaten zijn aanleiding om minder controles uit te voeren bij Nederlandse exportproducten.

De VWA kan, dankzij de Europese Verordening 669/2009 die per januari 2010 van kracht is, monsters van groente en fruit bij invoer vasthouden en controleren. De partij wordt dan pas vrijgegeven als blijkt dat geen residuoverschrijdingen zijn gevonden. Volgens de VWA voldeden producten uit tropische landen vaak niet aan de wettelijke norm voor residu (MRL). De meeste overtredingen kwam voor bij producten uit Thailand (meer dan 50 procent van de monsters), Dominicaanse Republiek (meer dan 20 procent) en India (16 procent). De VWA heeft extra aandacht voor producten uit deze landen, maar ook voor bijvoorbeeld appels uit Argentinië en perziken, aardbeien, bonen en vruchtgroente uit Egypte. Overschrijding van de residu-norm levert volgens de VWA evenwel zelden gevaar voor de volksgezondheid op.

De meeste overtredingen worden aangetroffen in pepers (36 procent van de monsters), bonen (7 procent) en erwten (7 procent). Doorgaans gaat het om één of twee bestrijdingsmiddelen. Resten van drie of meer verschillende soorten bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen op aardbeien, pepers, mandarijnen, druiven en sinaasappels. Het absolute aantal overschrijdingen per winkelketen is zo laag dat geen harde uitspraken over verschillen te doen zijn, aldus de VWA.