RundveeMarktanalyse

Zware nuka’s worden nog goed verkocht

Bij aanvang van de markt in Purmerend hadden de kopers van de nuchtere kalveren een lagere prijs in gedachten. Dit als gevolg van de tegenvallende vleesprijzen en de stijgende voerkosten.

De kleine aanvoer van de zware stierkalveren gooide echter roet in het eten voor de vrije mesters. De rosémesters kunnen de kalveren nog goed gebruiken waardoor er nog aardig werd getrokken aan de zware kalveren. De zware stiertjes zijn dan ook goed prijshoudend verkocht.

In totaal zijn er op dinsdagochtend 610 kalveren aangevoerd, waarvan 200 Belgisch Blauw kruislingen. Deze ‘blauwe’ kalveren en vaarskalveren worden gebruikt voor het mesten van blanke kalveren. De opbrengstprijs van dit blanke vlees is al lange tijd onvoldoende. De prijs is te laag om de kosten van het mesten te kunnen dragen. De integraties lijden dan ook aardige verliezen op het mesten van de kalveren. Door het goedkoper inkopen van kalveren proberen de integraties het verlies nog enigszins te beperken. Er werd dan ook stevig onderhandeld door de inkopers van de integraties waardoor de prijs van de blauwe kalveren en de vaarsjes met 5 euro per dier daalde.

De prijs van de nuchtere kalveren zal nog wel even onder druk blijven staan als gevolg van de tegenvallende marges bij de integraties.

 

Prognose: dalende prijzen

Beheer
WP Admin