RundveeMarktanalyse

Zuivelmarkt stabiel met positieve ondertoon

De zuivelmarkt is in de periode van kerstrust beland. Alle noteringen zijn deze week iets lager, maar niet dramatisch lager. Het is de normale situatie rond de feestdagen en het einde van het jaar.

Bijzonder is eigenlijk wel dat de prijzen voor spotmelk, hoewel gedaald, nog steeds relatief hoog zijn. Spotmelk die rond deze tijd van het jaar nog steeds zo’n 40 cent opbrengt, dat is heel goed. Vorig jaar rond de jaarwisseling was de notering 10 cent lager, in 2012 ook. Van 2010 op 2011 bleef de spotmarkt ook goed, met zo’n 35 cent, maar van 2008 op 2009 ging de notering naar ongeveer 10 cent.

Ook de andere productnoteringen zijn prima. Zo blijft de prijs voor Goudse foliekaas dit jaar ook hangen rond de €3,70 tot €3,75 per kilo. Ook dat is een bijzonder hoog niveau. Het jaar 2013 is voor de kaasmarkt sowieso een heel bijzonder jaar. In 2007 is de kaasprijs ook wel eens kortstondig erg hoog geweest, maar dit jaar is de kaasnotering voor lange tijd op een heel hoog niveau gebleven. In de tweede week van mei al schoot de notering voor Goudse foliekaas naar €3,50 per kilo. In de weken daarna kon dit niveau niet helemaal worden vastgehouden, maar medio augustus ging het niveau verder omhoog naar €3,70 per kilo. De piek werd eind oktober bereikt toen de notering naar €3,80 tot €3,85 per kilo ging. Daarna koelde de markt langzaam weer af naar het huidige niveau.

De verwachting in de markt is dat dit niveau de komende maanden kan worden vastgehouden. De zuivelmarkt als geheel is stabiel en lijkt weer zelfs licht stijgend voor Europa. De Russische blokkade voor een aantal Nederlandse bedrijven is vervelend, maar niet bedreigend. Er zijn genoeg andere bedrijven die de export kunnen overnemen.

Prognose: stabiele markt.

Beheer
WP Admin