AlgemeenMarktanalyse

Zuivelmarkt is nu vooral kopersmarkt

De zuivelmarkt is momenteel, mede vanwege de vakantieperiode, erg rustig. De laatste export richting moslimlanden is onderweg voordat in augustus de vastenmaand aanbreekt. Het aanbod op de wereldmarkt is duidelijk hoger dan de vraag, en dat leidt tot een markt waarin vooral de kopers aan zet zijn.

De zomerdip begint dit jaar duidelijk eerder dan andere jaren. Normaal is augustus al een rustige maand, maar nu wezen de pijlen ook de afgelopen weken al naar beneden. Belangrijke exportlanden als China en Rusland vragen weinig en de interventiemelkpoeder, die nog beschikbaar is, hangt als een zwaard van Damocles boven de markt. De prijzen voor weipoeder en mageremelkpoeder staan nog steeds onder druk, hoewel Europa wat betreft de handel in mageremelkpoeder nog wel op de wereldmarkt kan meekomen. Wat betreft vollemelkpoeder lijken de prijzen wat stabieler. Dat komt waarschijnlijk door de hogere prijzen voor botervet.

De Fonterra-veiling van deze week bevestigt het geschetste beeld grotendeels, al gingen op de veiling de prijzen voor vollemelkpoeder ook naar beneden. De prijzen daalden gemiddeld met 5,1 procent.

Duidelijk is dat de huidige melkprijzen, op basis van de huidige opbrengstprijzen van kaas, melkpoeder en boter, niet uitbetaald kunnen worden. Zuivelondernemingen hebben duidelijk goede zaken gedaan begin dit jaar door contracten voor lagere termijn af te sluiten. Er staat nog geen druk op de productie.

Naar verwachting blijft de zuivelmarkt in ieder geval tot in september rustig. De vraag is of de zuivelbedrijven na het afgelopen van de nu nog gunstige contracten, opnieuw hun slag kunnen slaan.

Prognose: prijzen dalen.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin