RundveeMarktanalyse

Zuivelmarkt in iets kalmere fase beland

Van dalende zuivelprijzen, zoals op de Global Dairy Trade-veiling van begin deze week is nog niet echt sprake op de Noordwest-Europese zuivelmarkt, maar omhoog gaan doen de prijzen ook niet meer. De markt maakt een kleine pas op de plaats, de handel stagneert.

Vooral dat laatste is vervelend. De zaken moeten blijven doorgaan. De Europese zuivel had erop gehoopt dat de tender die Algerije had uitgeschreven flink wat lucht zou geven, maar dat valt tegen. Te

n eerste koopt het land geen 60.000 ton, zoals eerst werd gemeld, maar blijft het naar verluidt bij 32.000 ton. Ten tweede is het Europese aandeel in de order ook teleurstellend klein, zo wordt verteld. Andere grote orders, voor bijvoorbeeld Venezuela en Cuba, hangen nog steeds in de lucht.

Melkpoeders

De verkopen van mageremelkpoeder lopen nog relatief goed door. Er worden prijzen genoteerd tussen de €1.850 en €1.950 per ton. De volle poeders doen het daarentegen wat minder, zowel qua volume als qua prijzen. Vollemelkpoeder noteert tussen de €2.450 en €2.550 per ton.

Foliekaas

De prijs voor foliekaas is aangetrokken naar ongeveer €2,30 per kilo, maar de markt blijft ook hier relatief rustig. De zuivelindustrie heeft hogere noteringen nodig.

Room

De roommarkt blijft geanimeerd, terwijl de notering verder oploopt. De verwachting is dat deze markt de opgaande lijn voorlopig nog vast blijft houden.

Concentraat en rauwe melk

De markt voor mageremelkconcentraat trekt ook iets aan, maar is minder vast. De markt voor Nederlandse rauwe melk is dun en onderhavig aan veel fluctuaties. Een paar grote verwerkers hebben nogal wat te verkopen, maar dat hoeft niet per se op de Nederlandse markt.


Prognose: stabiele markt.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.