RundveeMarktanalyse

Zuivel leeft toe naar kleine paaspiek

Het lijkt er op dat de zuivelmarkt toch even mag genieten van een paaspiek, hoe bescheiden ook.

De boterprijzen blijven vrijwel stabiel, maar de prijzen voor room gingen in de loop van deze week even iets omhoog. De notering bereikte een piek van zo’n 3.600 euro per ton, maar zakte daarna weer iets terug. Ook de notering voor melkconcentraat steeg deze week met 100 tot 150 euro per ton.

Veel meer stelt de paaspiek vooralsnog niet voor, maar het is toch iets. Voor het overige staat de zuivelmarkt even in het teken van stabilisatie, merken handelaren. Misschien kan dat ook nog worden toegeschreven aan een soort paaseffect. Het algemeen gedeelde gevoel is dat de markt na Pasen nog verder zal dalen. Dit gevoel blijkt onder andere uit de nog aanhoudende toename van de private opslag van boter.

Het aanbod van andere zuivelproducten is nog altijd groot, terwijl de vraag zwak blijft. Dit blijkt ook uit de kaasprijs. Die blijft hangen rond een niveau van zo’n € 2,85 per kilo, terwijl er nog geen signalen zijn van een aantrekkende markt. Eerder overheerst zorg.

Voor de melkveehouderij valt te hopen dat de prijzen na Pasen niet meer al te ver en lang zullen dalen. Anders wordt het moeilijk om een gemiddelde melkprijs van 34 tot 35 cent per kilo te behalen voor dit jaar, zoals FrieslandCampina voorziet.

De kans is reëel dat de zuivelmarkt pas na de zomer weer de opgaande lijn te pakken krijgt. Nu is het vooral hopen dat de prijsdalingen niet te ver doorgaan.

Prognose: lagere prijzen.

Beheer
WP Admin