AlgemeenMarktanalyse

Zorg om zwakke dollar en hoge productie

Waar Nederlandse melkveehouders hopen op regen, mag het van de zuivelexporteurs wel wat langer droog blijven en dan in een flink deel van Europa.

Zo is in ieder geval op dit moment de blik op de zuivelmarkt. De dollarkoers blijft maar dalen. Donderdag werd al de 1,48 per euro aangetikt.

Dat maakt export vanuit Europa heel moeilijk. Vooral als importerende landen zoals China en ook Rusland terughoudend zijn. China heeft in de voorbije maanden aardig wat ingeslagen en ziet ook de eigen productie weer toenemen. Rusland bestelt momenteel ook nog maar heel weinig poeders en kaas. Het houdt bovendien nog even in het ongewisse of het hogere invoertarieven zal opleggen voor importzuivel.

Voor Europa is het ondertussen extra belangrijk om flink wat kaas, poeders en andere zuivelgrondstoffen te kunnen verkopen, omdat de melkproductie begint op te lopen. Als de verkopen stagneren, bestaat het risico dat ook de melkprijzen daar onder gaan lijden.

Maar ook al zijn diverse voortekenen ongunstig (dollarkoers, ruime beschikbaarheid melk en afwachtende kopers), toch durven veel handelaren niet te zeggen dat de markt nu stevig omlaag gaat. Op dit moment is de boterprijs stabiel en staan de prijzen voor poeders en kaas iets onder druk. De roomprijs stijgt licht, mogelijk door het goede weer en de extra vraag naar ijs. Ook de spotmelkprijs is stabiel, maar met ruimte voor stijging. Dit is vooral afhankelijk van het moment dat Lyempf weer in bedrijf gaat. De fabriek in Kampen zou maandag weer gaan draaien, maar dat gaat volgens ingewijden niet lukken. Om alles in orde te krijgen zijn een paar dagen meer nodig.

Prognose: lichte prijsdruk.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin