AlgemeenMarktanalyse

Witlofmarkt zeer moeizaam, nog geen zicht op verbetering

Witlofmarkt lijkt voorlopig nog verpest door Frankrijk. De handel noemt prijzen van 75 tot 85 cent per kg, terwijl deze in goede tijden ruim boven de euro ligt. De prijs is fors verbeterd ten opzichte van twee weken geleden, toen 50 cent betaald werd, maar ligt nog altijd niet veel hoger dan de kostprijs.

De matige prijs lijkt niet in verhouding te staan tot een toch echt behoorlijke vraag.
Vanuit vooral Duitsland en Scandinavië is de vraag de laatste weken behoorlijk aangetrokken. Ook in Nederland is de vraag goed, vooral doordat nu al twee weken op rij een serie supermarkten witlof in de actie hebben. Deze week waren dat C1000, Deen en Vomar. De toenemende afzet wordt deels ook ingegeven door het langzaam afnemende aanbod van bloemkool.

In de Spaanse provincies Murcia en Alméria leidt koud en regenachtig weer tot een lagere productie. In de Franse provincie Bretagne is het wekenlange droogte die de productie momenteel hindert en prijzen opdrijft. Voor bloemkool wordt nu ruim een euro per stuk betaald en voor broccoli zelfs 1,50 euro per kg. Over enkele weken kan witlof profiteren van het wegvallen van het broccoli-aanbod uit Spanje.

Dat ondanks de scherpe vraag en minder concurrentie van andere gewassen de prijs toch daalt, is het gevolg van een schrijnende Franse overproductie. Zo’n 14 producentenorganisaties in Frankrijk zijn al jaren in een felle competitie voor marktaandeel bij de retail in Frankrijk maar ook daarbuiten. Waar vorig jaar de Franse productie daalde, wordt voor dit jaar een stijging van 13 procent verwacht,

Daarbij voeren de Fransen de productie steeds op. Bijkomend probleem is dat de kwaliteit van het Franse product gemiddeld dit jaar een stuk lager is dan normaal. Het lijkt erop dat Franse telers relatief veel “zware witlof” hebben geproduceerd uit nieuwe rassen. In de markt duikt witlof op met kroppen van 300 tot zelfs 350 gram.

Het lijkt er volgens handelaren op dat de prijs voor witlof niet sterk meer zal verbeteren, omdat er eenvoudigweg teveel witlof op de markt is en zelfs prijsstunten door marktleider in supermarktland Albert Heijn prijzen slechts kort deed opleven.

Beheer
WP Admin