height:550px AkkerbouwMarktanalyse

Wisselend beeld op graanmarkt

De grote beschikbaarheid drukt de tarweprijzen in de EU. De VS stimuleert de export naar Egypte.

De termijnmarkten lieten vorige week een verdeeld beeld zien. Over de hele week gerekend werden de eerstaflopende contracten (maart) voor tarwe en mais goedkoper in Parijs, maar iets duurder in Chicago. In Parijs werd tarwe 0,7 procent goedkoper en mais 1,8 procent. In Chicago noteerde het eerstaflopende tarwecontract vrijdag 1,1 procent hoger dan vrijdag een week eerder. Mais werd 0,4 procent duurder. De Verenigde Staten geven Egypte een goedkope lening van $100 miljoen (€87 miljoen). Voorwaarde is natuurlijk wel dat de grootimporteur het geld gebruikt om Amerikaanse tarwe te kopen.

AkkerbouwMarktanalyse

Wisselend beeld op graanmarkt

De landbouwbeurzen laten een verdeeld beeld zien van de graanmarkt. Dinsdag verlaagde de beurscommissie in Goes de prijzen van maaltarwe, voertarwe en gerst met 2 euro. Dezelfde dag verhoogt de beurs in Groningen de tarweprijs met 2 euro en de gerstprijs met 1 euro.

Het productschap HPA echter verlaagde de EU-tarwenotering met 1 euro en de gerstprijs met 2 euro. Gisteren verhoogde Middenmeer de tarweprijs met 1 euro en de gerstprijs zakte 2 euro.

De termijnmarkt in Parijs kent ook geen richting. Maandag stegen de noteringen van de novembercontracten voor tarwe en mais. Dinsdag werd mais goedkoper en bleef tarwe gelijk. Woensdag steeg de tarweprijs en bleef mais min of meer stabiel tijdens de handelsdag.

Ook de termijnmarkt in Chicago gaat op en neer. Maandag werden tarwe, mais en sojabonen duurder. Het overheidsbureau FSA meldde dat boeren door regen minder mais en sojabonen hebben gezaaid. En de droogte begint te knijpen. Dinsdag daalden de noteringen door winstnemingen. Woensdag tijdens de handelsdag klommen de prijzen weer.

De tegenstrijdige prijsbewegingen worden veroorzaakt door tegenstrijdige berichten over de graanproductie. De tarweoogst valt mee in de EU en Oekraïne, maar er is onzekerheid over de Russische oogst. De tarwe in Argentinië maakt een mooie start, terwijl die in West-Australië regen moet hebben. Bij mais wordt een goede oogst verwacht in de EU, maar de onzekerheid over de oogst in de VS groeit.

In Nederland lag de tarweoogst na het natte weekeind stil. Nu wordt weer mondjesmaat geoogst. Wat er binnen komt is aan de natte kant.

Prognose: tarweprijs staat onder druk.

AkkerbouwMarktanalyse

Wisselend beeld op graanmarkt

Het blijft een wisselend beeld op de termijnmarkten. Vorige week stegen de tarwe- en maisnoteringen in Chicago en Parijs. Maandag daalden ze weer en dinsdag en woensdag kwam er weer wat bij.

De graanmarkt wordt gestuurd door tegengestelde krachten. In de VS ligt veel tarwe op voorraad, terwijl de export achterloopt bij vorig jaar. De tarweprijs wordt extra gedrukt door export uit andere landen. India wil 3 miljoen ton tarwe kwijt op de wereldmarkt en Argentinië 5 miljoen ton.

Daar staat tegenover dat de landen rond de Zwarte Zee minder exporteren. En de EU is vrijwel door zijn tarwevoorraad heen. Daar komt bij dat het sneeuwt in Europa, terwijl de lente begint. Dat betekent een grotere kans op een late oogst of een lagere opbrengst. Dat heeft een prijsopdrijvend effect. Mais is ten opzichte van tarwe goedkoop. Als tarwe duurder wordt, stijgt de maisprijs mee.

Wat de graanprijs in de EU ook omhoog kan duwen is de opleving van de eurocrisis, nu Cyprus de voorwaarden voor het reddingsplan uit Brussel verwerpt. De eurokoers daalt en dat stimuleert de export. Het vergroot de krapte in de EU.

Wat ook meespeelt, is dat het een paar weken geleden begon te regenen in de VS. Dat zorgde toen voor prijsdruk. Maar nu het blijft regenen, nemen de zorgen toe over een late start van het zaaiseizoen. In Zuid-Canada vriest het nog 18 graden. Dat maakt ook daar een snelle start onwaarschijnlijk.

Het is koffiedik kijken wat de nieuwe oogst gaat brengen. Veel analisten verwachten een goede oogst. Maar dat deden ze vorig jaar eind maart ook. Dat pakte volledig anders uit.

Prognose: markt blijft onzeker.

AkkerbouwMarktanalyse

Wisselend beeld op graanmarkt

De fysieke markt laat een wisselend beeld zien. In Frankrijk daalde de tarweprijs een paar euro. Het HPA verlaagde de EU-notering voor voertarwe met bijna 3 euro. De beurs in Groningen deed er 1 euro af. Maar in Goes steeg de tarweprijs 2 euro. En Middenmeer houdt de tarweprijs gelijk, evenals de notering voor oogst 2013.

Ook de termijnmarkten hebben geen richting. Maandag en dinsdag stegen de noteringen in Chicago en Parijs. Woensdag werden tarwe, mais en sojabonen goedkoper in Chicago, evenals mais in Parijs. Alleen tarwe werd iets duurder in Parijs gedurende de handelsdag.

De verbruikers van graan hebben genoeg voorraad om dit jaar uit te zingen. Dat drukt de prijs, een verschijnsel dat zich vaak voor doet aan het eind van het jaar. Ook de slechte berichten over de economie drukken de prijzen.

De grote vraag is wat er na de jaarwisseling gebeurt als de verwerkers en importeurs weer de markt op moeten. De graanmarkt blijft krap. De eerste prognoses voor volgend seizoen wijzen op een tegenvallende oogst, terwijl de wereld op 1 juli met kleinere voorraden aan het nieuwe graanseizoen begint. In Argentinië lijdt de tarwe onder de regen. Mais en sojabonen worden daar laat gezaaid. De wintertarwe in de VS heeft er nog nooit zo slecht bij gestaan. In Rusland is 1 miljoen hectare minder wintertarwe gezaaid dan normaal. In Europa verloopt de inzaai van wintertarwe traag door regen. Er ligt een stevig fundament onder de tarweprijs. Je moet positieve oogstberichten met een loep zoeken. Als dit zo blijft is een verdere prijsstijging onvermijdelijk.

Prognose: prijs voorlopig stabiel.

Beheer
WP Admin