Het rijpen van een Franse kaas. De kaasprijzen staan wat onder druk in de zuivelmarkt. - Foto: ANP RundveeMarktanalyse

Weipoeder en room positief op zwakke zuivelmarkt

De huidige zuivelmarkt is die van een kopersmarkt. Het vooral zijn de verkopers die moeten, ofwel ‘Bel ons niet, wij bellen jou.’

Dit geldt bijna over de gehele linie. Alleen de roommarkt is nog vrij positief, evenals de markt voor weipoeders. De weipoedermarkt is al maandenlang hoog. Tot voldoening van de kaasmakers en tot verdriet van de kalversector.

Prijsdruk voelbaar

Sinds begin dit jaar is de zuivelmarkt over het algemeen behoorlijk aangetrokken, zij het wel met tussendoor wat bewegingen op en neer. Vorige week begon hier en daar ook weer wat druk op te bouwen, wat nu dus vrijwel overal voelbaar is: op de kaasmarkt, de poedermarkt en bij een groot deel van de vloeibare zuivel.

De melkaanvoer is dan ook flink gestegen. Vooral vanuit Frankrijk is er relatief veel goedkoop product beschikbaar, evenals vanuit het Verenigd Koninkrijk. Daar durven zich echter weinigen aan te branden. Britse zuivel is sinds brexit een lastig verhandelbaar product, ook in het gevolg van bijvoorbeeld magere melkconcentraat. Er bestaat namelijk veel onduidelijkheid over de vraag of er na bewerking buiten het VK wel EU-documentatie bij kan komen. Met een EU-stempel is het namelijk veel beter verkoopbaar dan zonder.

Kaasmarkt

Het is een onderschat probleem in de markt. Zelfs voor een op het eerste gezicht oer-Brits product als Cheddar is het qua verkoopbaarheid beter om er EU-documentatie bij te hebben dan Britse. Cheddar met EU-documentatie is ondertussen een van de weinige kaassoorten die prijshoudend zijn. De spotprijzen van zowel mozzarella als ‘gele kaas’ (Goudse/Edammer) staan onder druk. Producenten proberen daar tegenwicht aan te bieden, maar dat blijkt lastig. Nederlandse Gouda- of Edammer-kaas blijven nog prijshoudend. Kazen van Duitse en andere origines brengen minder op.

De melkpoedermarkt is ondertussen zwak. De botermarkt is vrij kalm evenals de spotmarkt voor rauwe melk.

Prognose: licht prijsdruk op vrijwel gehele markt.

Beheer
WP Admin