AkkerbouwMarktanalyse

Weerprijzen beheersen de graanmarkt

De EU-voertarwenotering van vorige week was al respectabel, daar kwam dinsdag nog eens €19,50 bij: €277,50 per ton. EU-voergerst noteerde 258 euro (plus 17 euro). Wereldwijd staan de graanprijzen in het middelpunt van de belangstelling.

Ze stijgen als gevolg van onrustbarende droogte in de VS en ongunstig weer (eerst heet en droog en nu weer periodes met zware regen) in het Zwarte Zeegebied.

In de noordelijker delen van de EU is het juist niet droog, maar zit het weer ook niet mee. Akkerbouwers in Duitsland worden geplaagd door het wisselvallige weer en zware regenbuien. Vanwege het natte weer kunnen ze bijvoorbeeld de wintergerst nu niet goed binnenhalen, die daar eigenlijk aan toe is. Dat geldt vooral voor het Westen en Zuidwesten (Rijnland en de Palts). Er is ook al hagelschade in Saksen en Brandenburg (oostelijk deel van de Bondsrepubliek). De boeren hebben een periode van droger weer nodig om überhaupt het land op te kunnen. Ze vrezen voor bijkomende schade door knikkende aren en halmen (legering). Voor tarwe geldt dat de kwaliteit er niet beter op wordt.

Al is de Duitse gerstoogst nog niet afgerond, duidelijk is al wel dat vanwege de geschetste problemen gevoegd bij de al opgedane uitwintering schade de opbrengst kleiner dan gemiddeld zal zijn, net als vorig jaar. De telersprijzen zijn verhoogd naar 210 tot 230 euro. De gerstmarkt is toch al vast, na kwalitatief gezien teleurstellende oogstresultaten in Oekraïne.

Ook tarwe heeft te lijden gehad, maar deze is nog niet toe aan de oogst. Het gewas is vanwege het weer nog onvoldoende ontwikkeld en afgerijpt. De Duitse en Franse maal- en voertarwenoteringen stijgen.

Prognose: de prijs stijgt.

Beheer
WP Admin