RundveeMarktanalyse

Weer goed zakendoen op spotmarkt

Na een vervelend halfjaar is het nu weer prima zakendoen op de spotmarkt. Als je melk aan te bieden hebt, tenminste. De huidige spotmelkprijs zit met 37,5 cent franco (36 cent + af boerderij) zelfs iets boven het niveau van vorig jaar.

Probleem voor de aanbieders is wel dat ze niet zo veel volume hebben aan te bieden. Nederlandse KKM-melk is schaars. Duitse melk is ook te koop, voor iets lagere prijzen. Toch is ook in Duitsland de spotmelkprijs flink gestegen in de laatste weken, en dan is door de nog lopende vakantieperiode de vraag nog niet eens maximaal, zo is de inschatting. Met andere woorden: de prijzen op de spotmarkt kunnen aardig oplopen.

Veel spotmelk gaat weg voor de aanmaak van dagvers product, maar ook voor de productie van poeders en kazen is weer meer melk nodig. Eigenlijk gaat de hele zuivelmarkt omhoog. De prijzen voor magere melkpoeders schoten de voorbije weken met meer dan 100 euro per ton omhoog. Op de dagmarkt wordt ruim boven de 2.500 euro per ton betaald. Ook de prijzen voor weipoeder schieten flink over de 1.000 euro per ton heen. Weipoederconcentraat, veel gebruikt voor voeding, is nauwelijks meer te verkrijgen.

Toch is het opvallend dat ook de boterprijzen bijna even snel stijgen als die de poeders. Voor verse room is nog te begrijpen dat de markt naar 3.600 euro per ton schiet. Voor room is vers product nodig. De vraag daar naar is goed en de beschikbaarheid daarvan is relatief beperkt. Op de botermarkt tellen andere zaken mee. In de EU zit meer dan 126.000 ton in tijdelijke opslag (P.O.-regeling).  Daarbij is er feitelijk geen boterexport. Alles moet op, op de interne EU-markt, die ook nog eens te maken heeft met de import van product van elders.

Prognose: hogere prijzen.

Beheer
WP Admin