AlgemeenMarktanalyse

Week 7: weinig beweging kuikemarkt

De situatie op de internationale markt van kuikenvlees blijft deze week wat tegenvallen. Vooral de vraag naar vers product is tamelijk grillig. Soms trekt de interesse van de afnemers sterk aan en dan niet enkel de interesse, maar zeker ook de kooplust, maar op een volgend moment kan de vraag ook weer zomaar wegvallen.

De vraag vanuit het binnenland loopt op zich wel redelijk goed door, maar dat zou wat minder gelden voor de carnavalsgebieden, want daar staat de consumptie rond de carnavalsdagen traditioneel wat onder druk. Deze festiviteiten behoren inmiddels alweer tot het verleden, dus mogelijk dat de vraag richting einde van de week weer wat aan kan trekken.

De vraag naar de diverse bevroren kuikendelen is redelijk stabiel, maar op een laag niveau en valt dus eigenlijk ook ronduit tegen. Met betrekking tot deze export, kan gemeld worden, dat vooral de leveranties richting Oost Europese landen moeizaam verlopen.

Veel van deze landen haken duidelijk af en dat heeft weer gevolgen voor de prijzen, want die zijn nauwelijks op het peil van de afgelopen weken te handhaven. De kuikenbouten noteerden veertien dagen terug nog prijzen van ongeveer € 0,95/kg, maar men is nu al blij als afnemers € 0,85/kg betalen.

Er wordt volgen enkele ingewijden zo hier en daar wel wat minder geslacht en het aanbod van kuikens zou op dit moment dus zeker niet al te groot zijn. In het licht van de tegenvallende vraag is dat maar goed ook, want anders zouden de problemen nog groter worden dan deze nu al zijn. Voor de komende weken verwachten slachterijen echter wel dat het aanbod weer wat gaat oplopen.

De huidige marktsituatie is terug te vinden in de ontwikkeling van de kuikenprijzen, want zowel de “vrije” kuikenprijzen alsmede de basiscontractprijs ondervonden geen wijzigingen.

(Bron: PVE)

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin