AkkerbouwMarktanalyse

Wankele uienmarkt, druk op de prijzen

Ondanks geweeklaag over de kwaliteit van de uien staan de noteringen van de telersbeurzen nog in de range boven € 20. De stemming is flauw, toch ging er ook in de achter ons liggende week niet meer dan twee kwartjes van de prijs af.

De export naar Noord-Afrika ligt voor de belangrijke bestemmingen Senegal en Ivoorkust stil. Uitvoer naar Rusland loopt nog allerminst op rolletjes. Vanuit Vlissingen verschepen kan nog even niet en via Antwerpen is de exporteur opgezadeld met extra papieren rompslomp. Alternatieven binnen de EU dan maar? Bij afnemers in bijvoorbeeld Duitsland is de inmiddels slechte reputatie van de Nederlandse uienoogst 2010 een handvat om als het maar even kan korting te claimen. De kwaliteit rijdt zo de handel flink in de wielen. De baalprijs ligt op 27 tot 29 per 100 kg voor de doorsnee klasse II. Afgezet tegen de telersprijzen is er zoals gebruikelijk ongeveer € 5 tussen voor sorteren en dergelijke. Met de huidige tarrapercentages is dat krap. Bovendien speelt mee dat van de uien nu juist de minste partijen het eerst op de markt komen. Er is een broos evenwicht.

Er ligt nog 540.000 ton uien opgeslagen bij telers. Dat is iets meer dan de 530.000 ton van vorig rond dezelfde tijd. Van de voorraad is 180.000 ton contractueel vastgelegd, meldt het Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) van het Productschap Akkerbouw, juist minder dan het begin februari 2010 contractueel vastgelegde kwantum van ongeveer 220.000 ton. Ongeveer 44 procent van de telers beschikt nog over vrije uien. Dat was vorig jaar 30 procent. Dat betekent dat de vrije teler de komende tijd meer bezoek kan verwachten. De houdbaarheid van de ui is immers twijfelachtig. Goede uien zijn goud waard.

Prognose: prijsdruk

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin