RundveeMarktanalyse

Wankel positivisme op zuivelmarkt

De zuivelmarkt houdt ook deze week de positieve lijn vast. In ieder geval in Nederland, voor poeders, room en spotmelk. De kazen doen niet mee. De spotprijs voor Nederlandse foliekaas is gezakt tot €2,60 per kilo. Duitse en Poolse kaas is doorgaans nog goedkoper. Supermarkten kunnen dus blijven stunten met goedkope kazen van over de grens.

Voor de Nederlandse zuivel is de voortgaande daling van de kaasprijzen niet gunstig. Het drukt de rendementen van de kaasproducenten. De weiprijs is redelijk stabiel. Deze week is de notering van het Productschap Zuivel zelfs iets hoger.

De noteringen voor magere melkpoeder en melkpoeder voor veevoer zijn weer iets gestegen. Als is dat niet overal het geval. In Frankrijk trad volgens de berichten deze week weer een daling op.

De spotnotering voor boerderijmelk bleef vrij stabiel ten opzichte van vorige week, toen de prijzen vrij plots aantrokken.

Als reden voor deze stijging worden diverse argumenten aangevoerd. In Europa lijkt het aanbod van melk onder invloed van het koude voorjaar wat gedaald, terwijl de afzet redelijk doorloopt. Ook de export loopt als gevolg van de vrij lage koers van de euro ten opzichte van de dollar aardig door. Van de exportorder van melkpoeder richting Algerije profiteert de EU slechts matig.

De noteringen voor boter en room lijken deze week stabiel te blijven, waarbij room vooralsnog het iets hogere prijsniveau van vorige week aardig vasthoudt

Ondanks positieve signalen is de zuivelsector niet overtuigd dat nu de dip in de markt voorbij is. Daarvoor voelt de markt te onzeker aan en blijft het aanbod te groot.

Prognose: stabiele prijzen

Beheer
WP Admin