AkkerbouwMarktanalyse

VTA noteert hoger door beperkte kwaliteit

Tegen alle verwachting in noteert VTA €1 hoger aan de bovenkant voor fritesgeschikte aardappelen op €12 tot €17 per 100 kilo. Het aanbod aardappelen met een goede kwaliteit komt in het geding door problemen met onderwatergewicht en rot. VTA meldt dat er een partij Innovators voor €18 per 100 kilo verkocht is omdat deze van goede kwaliteit was.

De stemming is over het algemeen vrij rustig, maar de verschillen tussen de aardappelnoteringen beginnen nu te ontstaan. Afnemers werden afgelopen week voornamelijk voorzien van contractaardappelen, waardoor de notering in Goes afgelopen week met name tot stand is gekomen door aanbod van aardappelen die extra meegeleverd worden bij de contractleveringen.

Het seizoen voor vroege aardappelen 2015 is afgelopen week afgesloten bij het Belgische Belgapom. Vorige week werd er nog genoteerd op €12,50 per 100 kilo voor vroege aardappelen. Alle aardappelen zijn geleverd voor een prijs ruim boven de contractprijs die dit seizoen niet boven de €12 per 100 kilo uitkwam. Voor Bintje bleef de Belgapom-notering onveranderd op €12,50 per 100 kilo. Deze notering ligt iets lager dan de prijzen in Nederland. De beurs in Emmeloord noteerde afgelopen donderdag voor fritesgeschikte aardappelen af land 50 cent lager aan de bovenkant op €13 tot €14,50 per 100 kilo. En voor overige fritesgeschikte aardappelen noteerde de beurscommissie in Emmeloord voor het eerst tussen €16,50 en €18 per 100 kilo.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van aardappelen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Bintje Belgapom
Fritesaardappelen VTA
Fritesaardappelen Goes
Fritesaardappelen Emmeloord
Termijnmarkt Leipzig april 2016
Termijnmarkt Leipzig april 2017